Norsk æresborger av millionbyen Ningbo bygger lakseanlegg i Kina

Nyheter
0

– Min æresborger-tittel er et kvalitetsstempel.

Ove Nodland dro første gang til Asia i forbindelse med et NORAD-prosjekt i Vietnam for 42 år siden. Siden den gang har han tilbrakt store deler av livet i denne verdensdelen. Han er blitt æresborger av Ningbo, som ligger sør for Shanghai, med knappe ti millioner innbyggere. Det er her han jobber med å bygge opp den landbaserte oppdretteren Nordic Aqua Partners.

Første og andre byggetrinn i anlegget vil være nok til å kunne produsere totalt 8.000 tonn laks. Men det ligger til rette for en betydelig økning.

Steg for steg
– Vi har mulighet til å bygge 20.000 tonn på eksisterende landareal, også har vi en nabotomt som kan ta oss opp til 50.000 tonn. Vi ønsker imidlertid ikke å bygge for raskt, siden vi må ta ting litt steg for steg og vise at det går bra operasjonelt, sier Ragnar Joensen til Finansavisen.

Nodlands nettverk er svært viktig i et land som Kina.

– Min æresborger-tittel er et kvalitetsstempel. Både i forhandlinger med myndighetene og når vi skal ut å finne partnere slipper man den kvalitetssjekken utlendingene ofte må gjennom, sier Nodland.

Leverandører på eiersiden
Første og andre byggetrinn i Ningbo er fullfinansiert. Spranget opp til 20.000 tonn vil kreve 75 millioner euro, ifølge Joensen.

Nordic Aqua Partners’ teknologileverandør er AKVA group, som sammen med fôrleverandør Nutreco er med på eiersiden i selskapet.

Det danskregistrerte selskapet er ett av seks landbaserte lakseoppdrettere som er notert på Oslo Børs. Så langt har det ikke vært en vinneraksje. Kursen har falt med 30 prosent i løpet av 2021.