Lederen for rådet mener at en avvikling vil gå ut over de små og mellomstore havbruksselskapene.
Tirsdag skal det stemmes over Høyres dokument 8-forslag om å fjerne prisrådet for havbruk – også kalt normprisrådet. Etter Senterpartiets landsmøte i helgen, har parlamentarisk nestleder Geir Pollestad bekreftet at Sp kommer til å sikre flertall for å avvikle normprisrådet.
– Det får vi bare ta til etterretning. Så får vi se hva som kommer, sier rådets leder Ola Oldernes til iLaks, i forkant av avstemmingen.
– Ikke alle som vil oppleve det som rettferdig
I tillegg til Høyre og Sp, har også Frp, Venstre, Krf og Pasientfokus sagt at de vil stille seg bak forslaget om å legge ned prisrådet.
– Hva blir konsekvensene for næringen og skattesystemet dersom rådet legges ned?
– Vi mener jo at det vil være uklokt å legge ned prisrådet. Det vil føre til at mindre og mellomstore oppdrettere vil måtte ta en uforholdsmessig stor andel av grunnrenteskatten. Det kan vi se på den faktiske beskatningen fra 2023, der egenfastsetting av prisene var måten å gjøre det på. Det er ikke alle som vil oppleve det som rettferdig, tenker jeg, sier Oldernes.
Les også: Om Prisrådet og skatteavregningspriser
Omstridt
Prisrådet ble oppnevnt av Finansdepartementet for å sette bindende priser til bruk ved fastsetting av grunnrenteskattepliktig inntekt. Siden juli 2024 har rådet jobbet med å sette skatteavregningspriser som skal tilsvare fiskens markedsverdi ved merdkanten.
Det har vært mye diskusjon om hvorvidt prisrådet fungerer – og om det har “livets rett”. Rådet har måttet tåle å bli kalt for et “supperåd” og stå i mye kritikk – fra flere enn opposisjonen på Stortinget. Blant annet mener Sjømat Norge at rådet fremmer en “uholdbar systematisk feilbeskatning”, og advokater fra Haavind hevder at normprisene strider mot skatteloven. Oldernes har flere ganger gått ut og forsvart prisrådet.

Les også: – En ordning som ikke har ført til noe annet enn feil skattlegging, kostbart og unødvendig byråkrati
Mottok ti klager
Etter at rådet ble oppnevnt i 2023, forventet Fiskeridirektoratet klagestorm fra næringen. Lederen av rådet viser til at de i vår mottok ti offisielle klager på prisene de har satt.
– I praksis var det vel litt færre, ettersom noen går på flere selskaper innenfor samme konsern. Om ti klager er mye eller lite, kommer an på øyet som ser. Men jeg tenker at det jo kanskje er litt beskrivende for hvordan beregningsprisene vi har satt treffer, sier Oldernes.
Les også: Nordlaks får ikke normprisene til å stemme: – Systematisk forskjellig skatt i samme bransje
– Det har vært mye kritikk. Har dere også fått positive tilbakemeldinger fra oppdrettere?
– Ja, det har vi jo fått. Vi er i kontakt med en god del oppdrettere, og ut fra tilbakemeldingene kjenner jeg meg ikke helt igjen i spetakkelet som har vært i media, sier Oldernes.