Norges minste lakseeksportør kjøpte filetfabrikken i Abelvær

Nyheter
0

For liten for normpris. 

Etter noen år som selger hos Williksen, bestemte Magnus Kjøraas fra Rørvik seg for å satse selv. I 2018 ble Havørn Sjømat etablert, som ifølge han selv, trolig er Norges minste eksportør av laks og ørret.

Planen var å kjøpe inn produksjonsfisk som skulle foredles ved etablerte fabrikker. Å finne sin rettmessige plass ved en av landets filetlinjer var lettere sagt enn gjort.

– Jeg så at det var vanskelig å komme inn andre steder for å få skåret filet. For meg var det vanskelig å finne ledig filetkapasitet. Det tolket jeg også som at det også kanskje var for lav produksjonskapasitet i Norge, forklarer Magnus Kjøraas.

På tampen av 2020 skulle det dukke opp en unik mulighet ikke langt unna. I Abelvær, en drøy halvtimes kjøring sør for Rørvik, hadde Salaris drevet filetfabrikken fra 2018 til 2020 med vekslende hell. Nå ville den lille eksportøren virkelig trå til.

Eieren Magnus Kjøraas i midten, flankert av daglig leder Mathias Brandtzæg og driftsleder Rune Sørensen.ved Abelvær Filetfabrikk. (Foto: Steve Hernes).

Med hud og hår
– Gjennom hele fjoråret jobbet jeg med å få finansiering på plass. Da jeg fikk med meg eiendomsselskapet til Emilsen Gruppen på laget, falt brikkene på plass. Jeg etablerte da Havørn Invest, som gikk inn med 66 prosent, mens Emilsen Gruppen gikk inn med resterende, sier en fornøyd fabrikkeier som ikke vil røpe kjøpesummen.

– Det summen holder vi internt ja, men vi har i fellesskap bestemt oss for å si at det var en betydelig sum. For min del har jeg gått inn med alt jeg eier og har, men også hud og hår. Dette skal være liv laga, smiler Kjøraas.

Kjøper fisk og leier kapasitet
Abelvær Filetfabrikk kjøper ikke fisk selv, men leier ut kapasitet og arbeidstimer til kundene.

– Havørn Sjømat står selv for kjøp og salg av fisk. For min del kjøper jeg mest produksjonsfisk som jeg videreforedler, men leier også noe frysekapasitet for hel laks eller ørret, forklarer Kjøraas.

Selv fyller Kjøraas opp et par biler med lakseprodukturer i måneden, mens det totalt går ut vel 25 tonn filet per måned. Den største kunden ved fabrikken er et bergensbaserte North Sea Seafood. For øvrig er eieren like hemmelighetsfull som First House når tema blir kundelister.

– For Havørn Sjømat er dette helt ideelt. Mitt selskap har ikke kapital for å drifte dette alene, så det er viktig å ha andre som leier mye av kapasiteten, sier Kjøraas.

Det skjæres filet ved linja i Abelvær. (Foto: Steve Hernes),

Fileten Kjøraas kjører ut hver måned går i all hovedsak til Europa, med Frankrike som største mottakerland. Det meste er C-trim og E-trim som IVP-pakkes, fryses og sendes kunder primært i HORECA-markedet.

Sardiner på boks
Den gamle hermetikkfabrikken i Abelvær runder i år 200 år som stedets viktigste arbeidsplass. Gjennom historien har familien Brandtzæg vært den aktøren, helt siden Niels Brandtzæg kjøpte hele fisket i 1802.

Mest kjent er Brandtzæg Canning som lenge drev sardinproduksjon i det tradisjonsrike fiskeværet. I dag føres familietradisjonene videre av Mathias Brandtzæg, som er daglig leder.

– Dette er jo et veldig gammelt anlegg, og med er det begrensninger. Til nå har vi utviklet oss sakte, men sikkert. Alt kommer til å bli helt bra, men det tar tid, slår den daglige lederen fast.

Av omsetningen på nær 100 millioner kroner i fjor, var overskuddet på nær fire millioner kroner. Det meste skal brukes til opprustning av fabrikk og utstyr.

– I år har vi nok investert i fem millioner i maskiner og drøye tre millioner kroner til oppussing av bygget. Det meste av rørsystemer, vinduer og tak i filetavdelingen er skiftet ut, men det er absolutt ingen overdrivelse å si at her trengs mye mer oppussing, smiler ledertroikaen.

Lucyna Bork ved den nyinnkjøpte pakkemaskinen. (Foto: Steve Hernes).

Ingen normpris
Den bebudede og omstridte normprisen på laks byr ikke på problemer for landets minste eksportør.

– Jeg hverken kjøper eller selger til fast pris, på lange kontrakter, slik andre oppdrettere og produsenter gjør. Har så små volum at når jeg gjør en handel, vet hva jeg får av utbytte etter produksjon. Derfor kan jeg gi en fast pris til kunden på filet, forklarer Kjøraas.

– Ettersom jeg gjør dette på spotbasis, så blir ikke jeg truffet av normprisen. Jeg slipper vel heller ikke inn på Nasdaq-børsen med den lille egenkapitalen jeg har, legger han til med et smil.