Norges Jeger- og Fiskerforbund roser regjeringen: – Riktig retning

Nyheter
0

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har en betinget optimisme på villaksens vegne etter at regjeringen la frem stortingsmeldingen om havbruk.

10. april la regjeringen frem Havbruksmeldingen. Her foreslår de å vrake trafikklysordningen og justering av selskaps-MTB, til fordel for et lusekvotesystem og avgift på tapt fisk. NJFF mener trafikklyssystemet ikke har fungert, blant annet fordi det bryter med kvalitetsnormen for villaks. Det skriver organisasjonen i en pressemelding.

– For villaksens del er det lakselus og rømming som er verst, for sjøørret er lakselusa den store trusselen. Dette haster det mest med å ta tak i, og det har regjeringen lagt frem en strategi for, mener rådgiver Øyvind Fjeldseth i NJFF.

Les også: Fiskeri- og havministeren: – Dette er egentlig en miljøfleksordning i bredt

Tilsvarende grønt lys
– Gjennom denne stortingsmeldingen, kommer det omsider noe fra myndighetene som faktisk har som intensjon om å holde seg til kvalitetsnormen for villaks. Selv om NJFF primært ønsker at all oppdrett skal over fra åpne merder til nullutslippsløsninger innen 2030, er forslaget positivt og et skritt i riktig retning, sier Fjeldseth.

Øyvind Fjeldseth, rådgiver i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). Foto: NJFF

Oppdrettsselskapene må holde seg innenfor den lusekvoten som de får tildelt. Slik skal påvirkningen på villaksen for hvert produksjonsområde reguleres. Regjeringen mener at lusekvoten bør være slik at produksjonsområdet holder seg under ti prosent dødelighet på vill laksefisk, noe som tilsvarer grønt lys i dagens trafikklyssystem.

– Dette vil være en vesentlig forbedring i forhold til dagens situasjon, hvor en del områder har dødelighetsnivåer for utvandrende laksesmolt på både 30 og 40 prosent som følge av lakselus alene, sier Fjeldseth.

Les også: – Det havbruksmeldingen ikke svarer på er hvordan vi skal få ordnet nedtrekket i PO3 og PO4

Mindre lus, mer utslipp?
NJFF påpeker at taket på hvor mye fisk som kan produseres i et område fjernes, så lenge miljøkravene er innfridd og påvirkningen på villaksen er under ti prosent – og at dette insentivet kan gi økte utslipp av slam og næringssalter.

Derfor mener de at Havbruksmeldingen også bør følge opp hvordan eventuelle økte utslipp skal håndteres. “Havbruksmeldingen adresserer kun lakselus, og tar ikke hensyn til utslipp av næringsstoffer. Heller ikke rømminger av oppdrettsfisk er adressert tydelig, selv om rømt fisk skal inngå i avgiftssystemet for tapt fisk. Dette er svakheter ved meldingen,” skriver NJFF – som vil følge opp disse punktene.

Les også: Styrt avvikling – for både havbruk og villaks

Avgift på tapt fisk
Regjeringen legger også opp til at oppdrettsnæringen må betale avgift for mengden oppdrettsfisk de «taper» i tidsrommet mellom utsetting i merdene og slakt av fisken. Tap av fisk omfatter både dødelighet i merdene og fisk som rømmer.

– Vi er særlig opptatt av den rømte laksen og tror ikke denne ordningen vil gjøre mye fra eller til med tanke på å være et insentiv for å unngå rømming. Vi er selvfølgelig opptatt av at næringen ikke må få mulighet til å betale seg ut av dyrevelferdsutfordringene, ei heller mot å sikre seg godt nok mot at oppdrettsfisken rømmer og blander seg med villaksen, understreker Fjeldseth.

– Innholdet i havbruksmeldingen kunne vært fryktelig mye verre, men også veldig mye bedre. Det er absolutt utfordringer ved oppdrettsnæringens påvirkning på villaks og sjøørret som ikke løses gjennom denne meldingen, men det er definitivt riktig retning.

Les også: Reaksjoner om Havbruksmeldingen: – Dette er en radikal omlegging