Nordlaks vil ikke opplyse om hvor mange yngel de måtte ta livet av

Nyheter
1531

Nordlaks så seg nødt til å avlive «store mengder fisk» på smoltanlegget sitt i Hamarøy. – Det var en vanskelig beslutning og er en siste utvei, sier kommunikasjonssjefen i selskapet.

I en e-post korrespondanse mellom Mattilsynet og Nordlaks Smolt i oktober, som iLaks har fått innsyn i, går det fram at oppdrettsselskapet måtte destruere fisk på smoltanlegget på Innhavet.

I et svar til oppdretteren, som først hadde sendt inn avviksbehandlingen knyttet til destrueringen, skriver Mattilsynet:

«Fint at dere i fremtiden vil varsle Mattilsynet i forkant av destruering av store mengder fisk».

Ordrekansellering
Mattilsynet viser deretter til at det ikke er «direkte forbudt å avlive store mengder fisk i akvakulturanlegg» fordi siste ledd i akvakulturdriftsforskriften § 34 ble opphevet i 2018. Men de legger samtidig til:

«Vi går månedlig gjennom settefiskrapportene som kommer til oss via Altinn, og vil kontakte aktører som har meldt om unormalt høye tall på destruering. Derfor er det tidsbesparende for begge parter å melde fra til oss på forhånd, gjerne bare via en enkel mail».

iLaks har kontaktet Mattilsynet, og spurt om å få vite hvor mye fisk som ble destruert. Ifølge Mattilsynet har de vurdert, at disse opplysningene skal unntas offentlighet etter offentlighetsloven.

Lars Fredrik Martinussen. FOTO: Privat

iLaks også spurt Nordlaks om hvor mange mye fisk det var snakk om, og hva som skjedde da måtte destruere fisken.

– På sensommeren fikk vi kansellering fra kunde på en bestilling av smolt som var planlagt levert i høst. Dette, i kombinasjon med gode resultater med tanke på overlevelse og tilvekst i det nye settefiskanlegget på Innhavet, har gjort at vi kom i en situasjon hvor vi måtte ta en beslutning om å destruere liten yngel. Det var en vanskelig beslutning og er en siste utvei, men det ble gjort for å avverge senere utfordringer med høye tettheter og potensielle følger for fiskevelferd og biosikkerhet i anlegget. Arbeidet ble gjennomført forskriftsmessig og i henhold til våre prosedyrer, forklarer kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i en e-post til iLaks.

Vil ikke oppgi antall
Martinussen forteller videre at selskapet ønsker å ha dialog med Mattilsynet om slike hendelser, og at det har vært korrespondanse om hvordan dette skal skje.

Når iLaks på nytt spør hvor mange yngel selskapet måtte avlive, svarer Martinussen:

– Vi ønsker ikke å oppgi antallet. Destruksjon av yngel er, uavhengig av antall, noe vi jobber for å unngå. Det er siste utvei, og en beslutning som vi ikke tar lett på. Denne gangen var det dessverre nødvendig, og vi tar med oss denne hendelsen når vi forbedrer våre rutiner og legger planer for driften fremover.