Nordlaks fikk rekordomsetning – og en skatteøkning på 164 prosent

Nyheter
0

Den familieeide oppdretteren omsatte for 4,8 milliarder kroner i fjor.

Tross rekordhøye priser og rekordomsetning i fjor, sitter Nordlaks igjen med et resultat etter skatt som er nærmere 50 prosent lavere enn året før, skriver selskapet i en pressemelding.

Resultat etter skatt ble på 560 millioner kroner. Det er en nedgang på 469 millioner kroner fra året før. Årsaken til det reduserte årsresultatet er hovedsakelig en skatteøkning på 164 prosent.

Fjorårsomsetningen til Nordlaks endte på 4,8 milliarder kroner. Det er en økning på 370 millioner fra året før. I stor grad er det høye laksepriser og svak norsk krone som er forklaringen.

Les også: Gjør sale-leaseback: Nordlaks selger brønnbåt for å sikre finansiering

Skatteøkning på 436 millioner kroner
Skatteregningen økte med 436 millioner fra 2022, og fikk en total skattekostnad på 701 millioner kroner.

– For Nordlaks-konsernet betyr dette en bunnlinje som er 46 prosent svakere enn i 2022. Konsekvensene av at en vesentlig større andel av overskuddet går til skatt er at planlagte investeringer utsettes i tid, vi tar ned omfanget eller legger dem helt bort. Det betyr færre nye arbeidsplasser og færre oppdrag til leverandørnæringa, sier konsernsjef Eirik Welde.

I motsetning til i fjor gikk Nordlaks egen produksjon av laks ned, fra 54.000 tonn i 2022 til 45.000 tonn i fjor.

– Det har vært et utfordrende år. Vi har hatt angrep av perlesnormaneter, høy forekomst av lus på grunn av den varme sommeren og vintersår. Det er ikke slik vi ønsker å ha det og når det gjelder lus og vintersår, jobber vi målrettet med luselasere og vaksineutvikling, sier Welde.

Utviklingsprosjekt forsinket
Når det gjelder vintersår, som har vært et stort problem i havbruksnæringen i flere år, vil all fisken til Nordlaks være vaksinert med en ny type vaksine vinteren.

– Vi har testet ut ny vaksine som har vist gode resultater så langt. Vi har derfor tro på at
vinteren 24/25 blir bedre når det gjelder vintersår. Slik det har vært de siste vintrene er ikke slik vi ønsker å ha det, men det tar flere år fra vi tester en ny vaksine til all fisken vi har i sjøen er vaksinert, sier Welde.

Det neste store utviklingsprosjektet til Nordlaks, den semilukkede tanken Hydra, skulle vært i drift i løpet av året. Prosjektet er forsinket fra entreprenør i Tyrkia og vil bli levert i 2025.

Totalkostnaden er beregnet til rundt én milliard norske kroner og prosjektet ble satt i gang før grunnrenteskatten ble innført.

Gode erfaringer med luselasere
Nordlaks har betydelig erfaring med bruk av luselasere mot lakselus. På Havfarmen, som er Nordlaks sin største lokalitet, ble det ikke brukt avlusing på laksegenerasjonen som ble slaktet ut vinteren i år.

– Nordlaks har hatt svært gode resultater med luselaser. Vi slipper avlusing som stresser fisken og det er både god fiskevelferd og gir bedre kvalitet for kundene våre. Jeg vil også berømme alle våre dyktige ansatte, som jobber hardt hver eneste dag for å løse de problemene som oppstår. Det er takket være dem at Nordlaks er det selskapet vi er i dag, sier Welde.

Nordlaks er et familieeid havbruksselskap. Selskapet har sitt hovedkontor i Vesterålen, hvor det ble etablert i 1989 av Inge Berg.

Styret har vedtatt å betale ut 200 millioner kroner i utbytte. Utbyttet begrunnes med at eierne trenger likviditet til å betale formuesskatt.