Nordic Aquafarms-topp i strupen på konkurrenten West Coast Salmon: – Utopiske ambisjoner

Nyheter
861

Erik Heim er provosert over sammenligning.

Nordic Aquafarms, som lenge har kranglet med den anti-landbaserte aktivistgruppen Upstream Watch, har skrevet et leserinnlegg i avisen Press Herald, hvor de gir uttrykk for at prosjektet blir fremstilt feil.

Nordic Aquafarms’ grunnlegger og president Erik Heim, som planlegger et anlegg på 33.000 tonn årlig i Belfast, Maine, sier at Upstream Watchs argumenter «er feil fra begynnelse til slutt, og søker å dikreditere et viktig økonomisk utviklingsprosjekt for Belfast».

Slik skal anlegget i Maine se ut. ILLUSTRASJON: Nordic Aquafarms

Upstream Watch hadde skrevet et innlegg som kritiserte landbaserte teknologier brukt i den omsøkte skalaen. Selv om den også positivt pekte ut West Coast Salmon’s foreslåtte 15.000 tonn anlegg i Nevada-ørkenen, da den «har et minimalt væskeutslippssystem». «West Coast Salmon bruker teknologi som for tiden produserer fisk med suksess på rundt 50 lokaliteter rundt om i verden,» skrev Upstream Watchs direktør John Krueger.

Den israelske RAS-produsenten AquaMaof leverer teknologien til det Nutreco-støttede prosjektet.

I sitt tilsvar skriver Erik Heim at «Upstream Watch har fremmet null utslipp og andre utopiske ideer for landbasert havbruk som ikke eksisterer i stor skala».

“Å sammenligne Nordics prosjekt i Belfast med nyetableringer som West Coast Salmon som har null anlegg i drift er grovt misvisende. Oppstartsbedrifter i dette segmentet fremsetter alle slags påstander før den harde virkeligheten inntreffer. Mens leverandøren deres har bygget en rekke anlegg, har leverandøren ennå ikke validert påvekstanlegg i lakseoppdrett i den skalaen Nordic driver i dag, og langt fra skalaen de håper å forfølge i USA. For at en annen leverandør skal ha sterke meninger om et prosjekt de ikke kjenner er uprofesjonelt, og eventuelle påstander er tvilsomme når budbringeren her er en kjent motstander”.

ILLUSTRASJON: AquaMaof

På sosiale medier skriver Nordic Aquafarms at: “Å sammenligne erfaringene i Belfast med en norsk oppstartsbedrift midt i Nevada-ørkenen med utopiske ambisjoner er ganske fjernt. Vi ser nedover veien hvem som vil levere en robust drift”.

Nordic Aquafarms har allerede et oppdrettsanlegg for laks i drift, nemlig Fredrikstad Seafood.

West Coast Salmons administrerende direktør, Henrik Krefting, sier til iLaks at han “har ikke kommentert – og vil ikke kommentere – noe spesifikt i andre landbaserte prosjekter. Henvisningen til West Coast Salmons meninger om Nordic Aquafarms i disse artiklene er derfor ikke riktig”.