Nordhammer om Witzøe: – Til tider har vi vært så uenige at vi ikke har orket synet av hverandre

Nyheter
0

De har skapt store verdier sammen, men det har ikke bare vært solskinnsdager.

Leif Inge Nordhammer hadde fartstid som oppdrettsjef i oppdrettselskapet Frøya Holding, nylig oppkjøpt av Mowi, da hans gamle fotballkompis Gustav Witzøe tilbød ham jobb. Året var 1996. SalMar hadde fem konsesjoner og en omsetning på noen og tjue millioner kroner.

Nordhammer tok jobben som administrerende direktør. I løpet av 15 år skulle Nordhammer og Witzøe sammen bygge opp SalMar til å bli en laksegigant.

I 2007 tok duoen SalMar på børs, noe som satte fart i kapitaltilgang og utvikling. Aksjekursen skulle bli mangedoblet.

Milliardær
Witzøe er blitt en av landets rikeste menn. Og når det regner på presten, drypper det gjerne på klokkeren. Nordhammers SalMar-aksjer har blåst opp formuen hans til to milliarder kroner.

Leif Inge Nordhammer (t.v.) i samtale med analytikere. Foto: Elisabeth Nodland

Han legger ikke skjul på at det har vært både givende og krevende å jobbe tett på en gründer som Witzøe.

– Gustav er som gründere flest: litt sær, egenrådig, og handling kan gå foran planer. Likevel vil jeg si at vi har utfylt hverandre bra, og det til tross for at vi til tider har vært så uenige at vi ikke har orket synet av hverandre, sier Nordhammer til Kapital.

Drivkraft
I 2011 gikk Nordhammer av som SalMar-sjef.

– Ja. Jeg var gått litt lei. I perioder tar det på å være toppsjef i et børsnotert selskap. Særlig hvis du har et vinnerinstinkt og vil være best i klassen. Det kan være en drivkraft, men også belastende.

Tre år etter gjorde han comeback. I sin andre periode som konsernsjef i SalMar holdt han i to år. I november 2016 sa Nordhammer takk for seg.

Etter det har han tatt flere styreverv, blant annet i SalMar, Rosenborg og Abyss, og forvaltet egne penger, herunder en god del i eiendom.

Leif Inge Nordhammer. Foto. Ronny Teigås