Nordfjord Forsøksstasjon har investert seks mill. i ny lokalitet – prøver ut fermentert raps i fôret

Nyheter
1134

I forrige måned satte Nordfjord Forsøksstasjon ut 225.000 laksesmolt på cirka 140 gram ved den nye lokaliteten Hundvika Aust i Eid kommune, hvor de skal forske på tarmhelse hos laksen og teste ut fermenterte vegetabilske proteiner som tilsetning i laksefôret.

Foreløpig er det satt ut fisk i to av seks merder. Fisken blir fordelt i seks merder ved forsøksstart i november.

Daglig leder Stig Bakke. ARKIVFOTO: Polarfeed

– På den nye lokaliteten vil vi teste ut fermentert raps, som vi også har testet i småskala hos NMBU på Ås. Dette for å teste ut mer bærekraftige, lokale råvarer og som vi mener kan ha positiv effekt på tarmhelse. Resultatene fra prøvene er ikke klare før på nyåret. Veterinærinstituttet samler opp alle prøver og analyserer ved forsøksslutt, skriver daglig leder Stig Bakke i en e-post til iLaks.

Bakgrunnen for forsøkene er at laks fôret med vegetabilske proteiner har vist seg å gi litt betennelse i tarmsystemet, og Nordfjord Forsøksstasjon vil undersøke om fermentert raps vil kunne virke gunstig.

Ifølge Fjordabladet er det brukt rundt seks millioner kroner på nyinvesteringer til anlegget. I tillegg er det brukt en god del utstyr som selskapet hadde fra før.

Det er blant annet satt opp en flåte i tilknytning til lokaliteten med hus i to etasjer, der det er fòrlager, kontor/oppholdsrom, areal for prøvetaking med mer. Grunnflaten er ifølge Bakke på 400 kvadratmeter.

I neste omgang skal Nordfjord Forsøksstasjon teste ut insektmel i fôret.

– Dette forsøket starter høsten 2020. Planen er å utvide til ti forsøksenheter med 35.000 fisk i hver, hvis vi får utvide og forlenge hos Fiskeridirektoratet, avslutter Bakke.