Merker at folk er blitt mer skeptiske til oppdrettslaks: – Man sliter litt med «license to operate»

Nyheter
0

Nordeas bransjeeksperter tror at storsamfunnet ønsker en ærlig og gjennomsiktig kommunikasjon om utfordringene.

Når banker formidler finansiering til oppdrettsbransjen, er de selv pålagt å rapportere på bærekraftsmål. Noen av kravene er knyttet til den såkalte EU-taksonomien, som gjør finansiering av bærekraftige løsninger rimeligere enn andre.

Nordeas analytiker Herman Aleksander Dahl og leder for låneengasjementer innenfor sjømat, Wenche Svoren, skjønner utsagnene om at næringen har utfordringer med omdømmet.

– Med de dødelighetstallene man ser, og med bildene av vintersår, er det lett å bli skeptiker, sier Dahl til iLaks.

Biologi og gjennomsiktighet
Wenche Svoren tror at oppdretterne kan gjøre mer for å sikre transparens, og formidle hvordan det går.

– Vi i banken er ekstremt opptatt av å få frem dette med bærekraft. Og vi bruker mye tid på å diskutere bærekraft med kundene våre. Dette er jo et viktig parameter for finansiering, sier hun.

Svoren tror at bransjen har alt å vinne på å være ærlig med hvordan det går. Når man jobber med levende fisk, betyr det at man aldri kan utelukke utfordringer.

– Man må bli enige om hvilke nøkkeltall som man må akseptere. Det er jo en næring som driver med biologi, der det aldri vil være 100 prosent overlevelse, sier Svoren og legger til:

– Det er viktig å få til en god diskusjon med fagmiljø og næringen om hvilken dødelighet man kan leve med.

Bærekraftsranking versus dødelighet
Riktignok har mange oppdrettsselskaper gjort seg bemerket på forskjellige kåringer for bærekraft. Dahl vet at mange jobber hardt og investerer mye i å møte storsamfunnets forventninger og krav. Men han er ikke sikker på at det alltid er tilstrekkelig.

– Det er fantastisk at man scorer høyt på bærekraftsrankinger som den mest bærekraftige proteinkilden. Men det hjelper ikke når folk hører at 16-17 prosent av fisken dør, og man ser bilder av fisk med sår, påpeker han.

Summen av det hele blir et paradoks.

– Man sliter litt med license to operate, i politisk forstand. Vi merker at folk er blitt mer skeptiske til oppdrettslaks de fem siste årene, oppsummerer Dahl.

Les også: – De får på mange måter, for andre gang, en skuffelse fra norske politikere