Nordea-fond selger seg ut av Nordic Mining etter lang tids dialog om bærekraft

Nyheter
0

Kaster kortene i kontroversielt gruveprosjekt.

Børsnoterte Nordic Mining arbeider med å utvikle gruvevirksomhet i Vevring ved Førdefjorden. Prosjektet er kontroversielt, særlig siden selskapet vil dumpe gruveslam i fjorden.

Nå har Nordea fått nok, og kvitter seg aksjene i Nordic Mining.

– Selv om det finnes formell godkjenning av dumping av masse i sjøen fra myndighetene, så tror vi ikke at dette er noe våre fondskunder ønsker at vi investerer i, sier Eric Pedersen, leder for bærekraftige investeringer i Nordea, til E24.

Nordea har hatt dialog knyttet til bærekraft med Nordic Mining over lengre tid, men har nå solgt seg helt ut av gruveselskapet.

Nordic skal utvinne titanmineralet rutil fra Engebøfjellet som ligger på nordsiden av Førdefjorden. I 2016 fikk selskapet grønt lys fra norske myndigheter til en årlig deponering på opptil 250 millioner tonn restmineraler og prosesskjemikalier i Førdefjorden.

– Dette er svært gode nyheter. Nordea har vært en av de største og viktigste investorene til Nordic Mining. Dette viser at tiden er i ferd med å løpe fra dette utdaterte og forurensende prosjektet, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, i en kommentar.

Førdefjorden er forøvrig en såkalt nasjonal laksefjord, og lakselvene Nausta og Jølstra løper ut i fjorden.