– Situasjonen med høye lusetall har vedvart lengre ut på høsten og vinteren enn hva vi har vært vant til, sier Geir Arne Ystmark i Mattilsynet.
Etter en høst med dramatisk høye lusetall i Nord-Norge, begynner antall lokaliteter over lusegrensen (0,5 voksne hunnlus i snitt) å avta. I forrige uke var det 21 lokaliteter over grensen på landsbasis – de fleste av dem i nord.
21 lokaliteter er mye for årstiden. Til sammenligning lå ni lokaliteter over grensen i fjor på samme tid. Likevel er det en positiv utvikling med synkende tall, etter en sensommer og høst der det tidvis har vært 50-60 lokaliteter over grensen.
Dobbelt så mye som i fjor
Figuren under viser den ukentlige utviklingen siden sensommeren, for 2024 og 2023.
Geir Arne Ystmark, avdelingssjef for nord i Mattilsynet, forteller at de har samme bilde av situasjonen som tallene fra Barentswatch viser: Det er fortsatt mange lokaliteter over grensen.
- Men går det mot en friskmelding av Nord-Norge nå?
- Vi håper det, men situasjonen med høye lusetall har vedvart lengre ut på høsten og vinteren enn hva vi har vært vant til, sier Ystmark.
Les også: – Man må nok forberede seg på at man ikke lenger lever i et paradis med lite lus i nord
Lusa har bitt seg fast
Mattilsynet har varslet skyhøye gebyrer til mange oppdrettere i høst. Dersom man ikke har klart å komme under lusegrensen innen angitte frister, har man risikert dagbøter på flere hundre tusen kroner. Fremdeles er det noen lokaliteter som ligger langt over grensen, med 4-5 voksne hunnlus i snitt.
Les også: Cermaq om lusesituasjonen: – Noen krevende uker foran oss
I november gledet Ystmark seg over synkende lusetall, men advarte mot å slippe guarden helt ned. Han ga også ros til oppdretterne, da Mattilsynet har erfart at mange gjør en god jobb for å følge opp situasjonen.