Nofima, BEWI og Bring er blant bedriftene som nå rammes av streik

Nyheter
0

– LO krevde økt kjøpekraft for alle sine medlemmer og et løft for de lavlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Søndag ettermiddag sa LO nei til riksmeklerens skisse, da denne ikke tok opp i seg LOs krav.

Dermed er det brudd i meklingen mellom LO og NHO, og cirka 23 000 LO-medlemmer tas ut i streik fra mandag klokken 06.00. Streiken vil trappes opp fredag. Da vil totalt cirka 38.500 LO-medlemmer være i streik.

Fakta

Streiken omfatter 185 000 LO-medlemmer i privat sektor (NHO-organiserte bedrifter). Fra mandag morgen tas 22 947 LO-medlemmer ut i streik. Streiken vil trappes opp fredag. Da utvides streikeuttaket med ytterligere 15 509 medlemmer. Dermed vil 38 000 LO-medlemmer fra fredag vil være tatt ut i streik.

– Denne streiken er ene og alene NHOs ansvar. Vårt hovedkrav var økt kjøpekraft for alle våre medlemmer. Det var NHO ikke villig til å innfri. Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler, sier Peggy Hessen Følsvik og slår fast:

– Vi er klare for å streike så lenge det kreves.

Les også: Disse bedriftene tas ut i streik

LOs hovedkrav har vært å sikre økt kjøpekraft, motvirke lavlønn og prioritere likelønn. De ansatte skal ha sin andel av verdiskapingen.

– Mange bedrifter går veldig godt og overskuddene er høye. Norske bedrifter har skyhøy   lønnsomhet. Vi skal selvsagt ha vår del av kaka, sier LO-lederen i en melding.

To år på rad har flertallet av arbeidstakerne opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten, og det siste året har arbeidstakernes andel av verdiskapningen falt. Dette er en utvikling som må snus, mener hun.

– Er det en ting vi har fått godt dokumentert, så er det at det er god lønnsevne i norske bedrifter. Vi har sett en eksplosjon i lederlønninger og bonusordninger. Det er provoserende at NHO sier nei til et rettferdig krav, som vil sikre at norske arbeidstakere får sin rettmessige andel av verdiskapningen.

– Vi har fått en unødvendig streik fordi LO ikke aksepterte skissen. Det var slik at i skissen til LO at de ville ha fått innvilget økt kjøpekraft, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid til NTB.

Ifølge DN har LO sagt nei til en lønnsvekst på 5,2 prosent.