– Noe av motivasjonen til å starte opp med landbasert lakseoppdrett er svekket økonomi i grønnsaksproduksjonen

Nyheter
1348

Selskapet Færder Fyr vil blant annet dreie produksjonen av grønnsaker til fisk.

Nylig inngikk Færder Fyr en langsiktig kontrakt med kommunen om leie av et gammelt Nato-anlegg på øygruppen Vestre Bolærne ytterst i Oslofjorden. Anlegget på totalt rundt 26.000 kvadratmeter skal etter planen inneholde lakseoppdrett i fremtiden, hvis initiativtakerne bak prosjektet får det som de vil.

FOTO: M2 Næringsmegling/Færder Fyr (med tillatelse)

Fra grønnsaker til fisk
Bak Færder Fyr står tre nå tre eiere: Langerød, Br. Freberg DA og Insperia. Førstnevnte eies av Morten Freberg. Han er også ansvarlig for Br. Freberg Maskinforretning, som er Norges største spesialforretning innen vanning til landbruk, golfanlegg og parker.

Den andre eieren, Br. Freberg DA, drives av Edvart, Anstein og Bernt Freberg. De tre brødrene har sine egne gårder, men opererer under samme selskap, og er landets tredje største landbruksvirksomhet.

I 2018 var det rekordvekst i importen av landbruksvarer, og her ligger delvis grunnen til at Færder Fyr nå ønsker å satse på landbasert lakseoppdrett.

– Svekket tollvern fører til svekket økonomi i grønnsaksproduksjonen. Dette er noe av motivasjonen til å starte opp med andre produksjoner, sier Færder Fyrs kontaktperson, Ole-Fredrik Semb til iLaks.

Selv er Semb inne på eiersiden gjennom holdingsselskapet Insperia. Semb er også hovedaksjonær og daglig leder i Almek Hydraulic Services, som utvikler og produserer spesialmaskiner til kabelhåndtering. På kundelisten står blant annet Aker Solutions, Nexans, Statnett og PGS. Selskapet eksporterer blant annet til Europa, USA, Russland og Kina.

Ole-Fredrik Semb. FOTO: Privat

Nettopp erfaringene til eierne kan være utslagsgivende for å få realisert drømmen om lakseoppdrett, mener Semb.

– Vi planlegger et miljøteknologiprosjekt med stor fokus på utvikling av nytt produksjonsutstyr og overføring av teknologiske løsninger fra andre bransjer, da spesielt landbruket. Med dette mener vi at vi vil bruke kjente og velprøvde komponenter fra de fagområdene vi tidligere ha jobbet med og kjenner svært godt. Med denne bakgrunnen mener vi å kunne bygge et kostnadseffektivt anlegg, sier han til iLaks.

– Veien blir til mens vi går
Men det er en lang vei fram for eiertrioen, dersom drømmen om lakseoppdrett i Vestfold skal bli virkelighet. Neste steg er å søke om konsesjon.

– Prosjektet er helt i startfasen. Det er ikke planlagt eksakt produksjonsvolum ennå, og det er heller ikke økonomiske beregninger som er gode nok til publiseringer, sier Semb til iLaks.

Et eventuelt pilotanlegg skal ifølge Semb finansieres med egne midler og tilgjengelige støtteordninger.

– Vi ønsker å starte i det små og ta skritt for skritt i et tempo vi føler oss komfortable med. Akkurat nå blir veien litt til mens vi går. Vi er blitt kontaktet av flere investorer som det kan være interessant å knytte til seg på lenger sikt, hevder Semb.

Tidligere har Morten Freberg uttalt til Tønsberg Blad at en fiskebåtreder med eierinteresser i oppdrettsnæringen kan være aktuell for prosjektet. Semb svarer ikke på på hvem dette eventuelt er. Færder Fyr har for øvrig også hentet inn Trond Vegger, som er involvert i ferskvannsoppdrett av fisk i Litauen og Russland.