I en tid der næringens omdømme står på spill, har Knut Nesse i AKVA group en visjon om å forandre oppdrettsnæringen gjennom dypdrift.
Etter å ha returnert til Norge i 2018 etter en lang internasjonal karriere innen fôrindustrien, blant annet som toppsjef i Skretting og Nutreco, har Knut Nesse nå sittet fem år i stolen som CEO i AKVA group. I løpet av disse årene har det skjedd mye, både i næringen og i AKVA group. Fiskehelse er blitt mye viktigere enn tidligere, og leverandørnæringen spiller en sentral rolle i å finne løsninger som kan skape forbedringer.
– AKVA group investerer millioner i innovasjon hvert eneste år. Selskapet har vært en pioner innen utvikling av utstyr og teknologi til havbruk i flere tiår, men de beste oppfinnelsene våre har alltid skjedd i tett samarbeid med kunder. Slik er det med dypdrift også, sier Nesse.
Og nettopp dypdrift er en av de store snakkisene i bransjen om dagen. Det hele begynte som et utviklingsprosjekt med oppdretteren Sinkaberg.
– Dypdrift handler om å skille laksen fra lusa ved å senke notposene i dypet der lusa ikke trives. Med Nautilus-konseptet har vi bevist at dette reduserer behovet for lusebehandlinger i betydelig grad, samtidig som det skaper en mer stabil og sunn oppvekst for fisken, forklarer Nesse.
Teknologien har utviklet seg fra et eksperiment i 2014 til en kommersiell suksess ti år senere.
– Det finnes nå mer enn 150 nedsenkbare merder i bruk i Norge, og interessen er enorm. På webinarene våre om temaet har vi hatt flere hundre deltakere som har vært engasjert og stilt spørsmål. Alt har vi ikke kunnet svare på, men nå føler vi oss i alle fall trygge på at teknologien virker som den skal mot lus. Det får vi også bekreftet fra forskerhold.
Men som all annen utvikling, har heller ikke utvikling av dypdrift vært uten utfordringer.
Dagens dypdrift
– Noe av det viktigste har vært å utvikle en god luftkuppel som gjør at fisken kan fylle svømmeblæren i dypet. Vi var jo litt spent i starten, om fisken ville forstå dette intuitivt, men det gikk overraskende greit. Driftsformen krever vannbåren fôring og god kontroll med overvåkning gjennom kameraløsninger og digitale verktøy, for du må ha kontroll i dypet. Og ikke minst krever det god dokumentasjon. Et godt samarbeid med våre kunder og samarbeidspartnere har vært avgjørende for å oppnå det.
AKVA group tok et strategisk valg da de nylig kjøpte kameraleverandøren Submerged og AI-selskapet Observe Technologies.
– Det var kostbare investeringer for AKVA group, men vi investerer for fremtiden og tenker langsiktig. Innovasjon og utvikling av pålitelig teknologi krever mer enn raske løsninger – det krever de rette verktøyene. Siden vi startet med utvikling av dypdrift for ti år siden har vi lært svært mye. Denne kunnskapen kommer nå kundene våre til gode. Til syvende og sist handler det om å ha flinke folk som forstår både teknologi og biologi i kombinasjon. Dypdrift er kommet for å bli, og selv om vi ser at andre leverandører kommer etter, er det vårt tydelige mål å alltid være i førersetet.
Han har virkelig tro på den nye driftsformen, og er ikke redd for å ta store ord i sin munn.
– Jeg er jo jærbu, og på Jæren er det viktigere å få ting gjort enn å få ting sagt. Men ja, dette er fremtiden for bærekraftig oppdrett, et viktig bidrag til verktøykassen som trengs – en helhetlig tilnærming der teknologien jobber med, ikke mot, naturen, sier han stolt.