– Nødvendige tiltak mot smittespredning blir ofret for ofte på det økonomiske alter for kortsiktig gevinst

Nyheter
547

Laksesykdommer har den seneste tiden spredt seg sørover fra Hordaland til Rogaland. Det gjør både Veterinærinstituttet og Mattilsynet bekymret.

I november ble det bekreftet ILA ved lokalitet Jørstadskjera til Bremnes Seashore i Finnøy kommune. Noen dager senere, i det samme området, ble det også påvist ILA ved Mowis anlegg Kjeahola. Det er også mistanke om PD ved to andre Mowi-lokaliteter i Ryfylke, Ringja og Halsavika. På toppen av alt, opplevde Mowi i november også akutt dødelighet på lokalitet Langavik etter gjellproblematikk.

Avdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferd ved Veterinærinstituttet, Edgar Brun, vil nå ha en mer langsiktig satsing fra næringen mot laksesykdommer.

– Jeg mener næringen har for kortsiktige mål når det gjelder å kjempe mot sykdommer. Nødvendige tiltak mot smittespredning blir ofret for ofte på det økonomiske alter for kortsiktig gevinst, sier Brun til NRK, og legger til at han mener det bør settes i verk bedre smittesikring på de mest sentrale nivåene i produksjonen.

Mowi mener den økonomiske konsekvensen er avgrenset.

– De umiddelbare konsekvensene for Mowi er at vi må slakte ut fisken på et tidligere tidspunkt enn vi ønsker. Alle de ansatte jobber knallhardt for å holde fisken frisk, så det er at alltid synd når sykdommer som dette dukker opp, sier kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad til NRK.

Til statskanalen sier Mattilsynet at også de deler bekymringen, og at de savner en samlet plan fra næringen ved akutte situasjoner med sykdomsutbrudd. Robert Eriksson, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene, sier de vil ta tak i saken.

– Vi vil ta initiativ overfor både næringsaktørene og styresmaktene, der ambisjonen er at vi sammen jobber fram gode langsiktige tiltak, sier han.