NMBU-forskere viser til lovende resultater med gjærsopp-fôr

Nyheter
0

Tømmer kan brukes til så mangt.

iLaks har tidligere skrevet om det finske bioteknologifirmaet Enifer, som i januar sikret seg tolv millioner euro for å gire opp produksjonen av sitt Pekilo-protein. Proteinet lages ved hjelp av soppgjæring, og kan brukes som ingrediens i fiskefôr.

Enifer er en av de industrielle partnerene til Foods of Norway-senteret på NMBU (Norges miljø-og biovitenskapelige universitet) på Ås, som blant annet jobber for å bidra til vekst ved å utvikle nye fôringredienser til akvakultur.

I en sak på Forskning.no forteller NMBU-teamet at de har gjort forsøk der oppdrettslaks har fått fôr der gjærsopp-ingrediensen utgjorde opptil 20 prosent av protein-innholdet.

Positive funn
Resultatene skal være lovende: Ifølge forskerteamet liker fisken fôret – og laksen tar opp mer protein når den spiser fôret med gjærsopp-ingrediensen. En bedre fôrfaktor betyr at laksen kan vokse like godt med mindre fôr, noe som igjen kan bidra til å redusere CO2-avtrykket fra fôr.

– Det fører også til bedre vekst på sikt, i tillegg til at vi reduserer utslipp av nitrogen og fosfor, sier professor Margareth Øverland, leder for Foods of Norway og prosjektet på NMBU, til Forskning.no

Nå vil de ha fortgang i sakene, for å kunne skalere opp produksjonen.

– Vi har mye kunnskap, men vi trenger fortsatt å utvikle teknologien. Og det mangler kapital for å kunne satse ordentlig, fortsetter Øverland.

Fra skog til sjø
Gjær-proteinet som brukes i fiskefôret lages i første omgang ved hjelp av tømmer, selv om det også kan utvinnes av annet restråstoffer fra både sjø og land. Borregaard, som også er industriell samarbeidspartner i det NMBU-ledede prosjektet, produserer etanol av tømmer, og sitter igjen med et restråstoff som brukes for å produsere gjæret.

Nylig gikk også SINTEF ut med et mål om å produsere 120.000 tonn fiskefôr i året fra 2033 av, basert på sagflis fra tømmer. Gjennom det EU-finansierte prosjektet «SynoProtein» skal forskere utvikle en prosess for å omdanne karbonet i restproduktene fra skogbruk til til biokull – og en proteinkilde for fiskefôr.

Les mer om dette her: Forskningsprosjekt har som mål å produsere 120.000 tonn fiskefôr i året – basert på sagflis

I dag importeres 92 prosent av fôrråvarene fra utlandet. Regjeringen har et mål om at andelen norskproduserte ingredienser skal øke fra åtte til 25 prosent innen 2034.