NJFF har et bredt og langvarig engasjement for villaksen. Vi baserer vårt engasjement på det mangfoldige trusselbildet som truer laksen i dens livsløp. Som utgangspunkt benytter vi den virkelighetsbeskrivelsen som gis i de årlige statusbeskrivelsene av norske villaksbestander fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning. Her nevnes en rekke ulike utfordringer, herunder også vannkraftreguleringer, som ligger som en markant, men stabil trussel i deres risikovurdering. Dog er de tre vitigste trusselfaktorene i deres faggrunnlag henholdsvis lakselus, rømt oppdrettsfisk og Gyrodactylus salaris. Vi har ingen grunn til å betvile deres vurdering av laksens viktigste trusselfaktorer.
NJFF engasjerer seg løpende i vasskraftsaker, ofte med laksen som viktigste driver. Revisjon av konsesjonsvilkår er en hot sak om dagen, der NJFF er en pådriver for bedre vannkraftregimer i elvene til beste for laksen. Ved brudd på gjeldende konsesjonsvilkår som har gått ut over lakseproduksjon i vassdrag, har vi vært blant de sterkeste kritikerne og har også anmeldt regulanter i enkelt tilfeller, for eksempel Statkraft i Surna.
NJFF kan vel neppe sies å ha et omfattende samarbeid med kraftbransjen. Vi har en samarbeidsavtale med Statkraft, som sikrer allmenn tilgjengelighet i vassdrag og som lager rom for et løpende fokus på miljøtiltak i vassdragene til beste for fisken. Tilsvarende har vi samarbeidsavtaler med Statskog og Norges Fjellstyresamband, for å ivareta de samme naturinteressene på landjorden.
Vi registrerer at på iLaks blir vår medlemsfordel med rimelig strøm via Svorka Energi framstilt som et samarbeid med kraftbransjen. Et noe søkt «langskudd» vil vi si. Som om man offisielt støtter oljebransjen når man kjøper drivstoff til bilen.
NJFF mottar ikke beløp fra kraftbransjen. Eksempelvis er samarbeidsavtalen med Statkraft uten økonomisk innhold.
Medlemsfordelen med rimelig strøm via Svorka gir medlemmene en rabatt på sin strømregning og NJFF en årlig «cut». I 2014 utgjorde den cuten ca kr 55.000,-.