Nevøen til James Bond-skaper har investert i landbasert oppdrettsselskap i Finnmark: – Han er en personlig venn

Nyheter
1664

Langnes Laks planlegger å bygge et helintegrert oppdrettsanlegg på land i Alta kommune. På eiersiden til selskapet står blant andre den britiske milliardæren Rory David Fleming, som er nevø av James Bond-skaper Ian Fleming.

Prosjektet ble først gang omtalt i Altaposten i januar 2019. Da fortalte oslobaserte Geir Spiten, som står bak planene, at de vil bygge et klekkeri, settefiskanlegg, matfiskanlegg samt slakteri med videreforedling på Langnes industriområde. I august samme år ble Langnes Laks formelt stiftet med en aksjekapital på en million kroner.

Spiten er daglig leder i Akvatech, som leverer teknologiløsninger for lukket oppdrett i sjø og på land. Til Altaposten fortalte Spiten at det var søkt om en tidsbegrenset opsjon på inntil tolv måneder for leie av areal, med rett til kjøp av hele Langnes industriområde. Søknaden ble behandlet 3. juni i formannskapet i Alta kommune, og kommunen var positiv til den (se hele vedtaket nederst i saken). 

Kjent Fleming i over 20 år
Lokalvisen Altaposten har tidligere skrevet at Spiten har knyttet til seg lokale aktører fra Alta i prosjektet.

Men iLaks kan nå for første gang fortelle at styrtrike Rory David Fleming, nevø av James Bond-skaper Ian Fleming, er på eiersiden i Lba AS, som er morselskapet til Langnes Laks. Rory David Fleming sitter i styret til både Lba AS og Akvatech.

– Dette administreres gjennom Stonehage Fleming (20 prosent eierandel journ.anm.), der hans familiepenger har gått inn i selskapet, forklarer Spiten overfor iLaks.

Fleming Family & Partners, drevet av slektninger av bankier Robert Fleming og nevnte Ian Fleming, fusjonerte i 2015 med Stonehage-gruppen, et internasjonalt familieselskap med røtter i Sør-Afrika. Sammen dannet de Stonhage Fleming, som forvalter over 45 milliarder pund for 250 familier, også for Fleming-familien, i Europa, Midtøsten og Afrika. Dette ifølge nettstedet Citywire.

Ifølge flere kilder skal Fleming-familien, som er god for mer enn en milliard pund, være en av Englands rikeste familier.

I 2012 skrev anerkjente The Guardian at selv om bøkene og filmene om James Bond har generert store inntekter for Fleming-familien, er det kun en del av den samlede formuen. Familien har hatt suksessfulle bankfolk i mange generasjoner. Ifølge avisen har familien også investert i russiske gullgruver og tatt hånd om investeringer for milliardærer i Midtøsten.

Spiten understreker igjen at det ikke er familien Fleming som har investert i selskapet, men Rory David Fleming. 

– Jeg har kjent Rory i godt over 20 år. Han er en personlig venn, svarer Spiten på spørsmål om hvordan duoen kjenner hverandre. 

Ifølge Spiten har Fleming besøkt Alta en rekke ganger, og i et dokument til kommunen har Spiten uttrykt at Fleming har «sterke tilknytninger» til kommunen og er involvert i kampen for å beskytte villaksen.

I tillegg er har Spiten med seg Håvard Wold og Kristian Løkka. Førstnevnte har vært ansvarlig for logistikk og leveranser i Akvatech siden 2015. Han har også erfaring som konsulent i PwC gjennom 15 år. Løkka er partner i RoundShield Partners, et private equity fond med mer enn 1,5 milliarder i forvaltningskapital, opplyser Spiten til kommunen.

1,5 milliarder kroner
Geir Spiten ønsker ikke å si noe om hvor stor konsesjon selskapet planlegger å søke om, eller hvor mye som skal investeres.

Men i et saksfremlegg til formannskapet står det at fullt utbygd har anlegget en investeringsramme på 1,5 milliarder kroner. Tanken er å bygge i tre faser over en periode på seks år (2021-2027). Målsettingen er en årlig produksjon på 25.000 tonn. Oppdrettskarene i anlegget skal hver ha et volum på 1.700 kubikk.

– Vi er helt i sluttfasen av ferdigstillelsen av konsesjonssøknaden, sier han til iLaks.

Da Spiten & co. søkte om areal hos Alta kommune opplyste de om at Akvatech har utviklet et system for oppdrett på land med bruk av utprøvde teknologier, og viste til at deler av teknologien de bruker startet med lukkede anlegg i Canada tidlig på 2000-tallet.

Akvatech het tidligere AgriMarine Norway, som var et datterselskap av det canadiske selskapet AgriMarine, og det er teknologien fra sistnevnte det siktes til. I 2010 skrev daværende Klima- og forurensningsdirektoratet i rapporten «Vurdering av nye tekniske løsninger for å redusere utslippene fra fiskeoppdrett i sjø» følgende om AgriMarine:

«Et kanadisk teknologifirma som siden år 2000 har jobbet med å utvikle et flytende lukket anlegg der de benytter faste tanker som monteres i et sjøanlegg i stedet for poser elle merder. Anlegget ligger nær land og samler opp alt avfallet for viderebehandling til kompostering. Flere store norske firma ble invitert til å benytte teknologien, men var skeptiske til teknologien og kostnadene.» 

– Vi tar med den kunnskapen med lukka anlegg fra tidligere, og bringer det videre inn i dette prosjektet, sier Spiten.

Saken fortsetter under bildet.

Agrimarine GRP tank. FOTO: Fra Smøla Klekkeri- og Settefiskanlegg sin rapport «Erfaring med postsmolt i SCCS på Smøla»

Kommunen positiv
Søknaden til Langnes Laks om opsjon ble behandlet 3. juni i år, får iLaks opplyst av Alta kommune. I vedtaket står det at kommunen er positiv til søknaden fra Langnes Laks om næringsareal på Langnes næringsområde.

«I første omgang gis opsjon for detaljregulering av hele Langnes næringsområde. Planinitiativet tilligger Langnes Laks AS. Denne opsjonen løper til 30.06.2021 da det forventes at detaljregulering av Langens Næringsområde er vedtatt av kommunestyret.

Opsjonen for utbyggingen vil bli gitt i tråd med selskapets planer for trinnvis utbygging av landbasert oppdrettsanlegg med tilhørende slakteri og prosessanlegg.

Fastsettelse av opsjonsareal for fase 1 og 2 av utbyggingen gjøres straks det foreligger vedtatt reguleringsplan for Langnes næringsområde. Opsjon for de øvrige faser fastsettes når fase 1 og 2 er gjennomført.

Langnes industriområde i Alta. ILLUSTRASJON: Rambøll

Dersom fase 1 og 2 av utbyggingsplanene ikke blir realisert innen 30.06.22 faller grunnlaget for opsjonen bort.», heter det i vedtaket.

Kommunen understreker imidlertid at det er klagefrist på vedtaket, slik at det ikke er endelig før klagefristen er utløpt etter tre uker.

– At kommunen er positiv til søknaden, betyr at vi kan gjøre ferdig konsesjonssøknaden og arbeidet med tillatelser ellers. Det betyr også at vi har fått en bekreftet og sikker lokalitet å forholde oss til, avslutter Spiten.