Neksts milliardsatsing i Sogn og Fjordane: Ørn kan sette stopper for etablering på lokalitet

Nyheter
1399

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane går mot at Nekst skal få plassere et sjøanlegg i Hesten, nordvest på Alden i Askvoll kommune. Dette fordi havørnen har et reir 500 meter fra der anlegget er planlagt å ligge.

Saken er oppdatert etter henvendelse fra Nekst. I en tidligere versjon ble det skrevet at ørn kunne stoppe planene til Nekst i Sogn og Fjordane, men det er bare snakk om en lokalitet som kan bli rammet av innstillingen fra Fylkesmannen.

Florø-selskapet Nekst sikret i fjor polsk og portugisisk kapital til sin satsning i Sogn og Fjordane. Totalt skal det investeres nærmere tre milliarder kroner.

Selskapet ønsker å bygge et postsmoltanlegg utenfor Florø med en kapasitet på 20.000 tonn. Fisken skal holdes på land til den er rundt 2,7 kilo, før den over overføres til sjøanlegg. I den forbindelse har Nekst søkt om 16 utviklingstillatelser for «Havliljen» – et generisk utformet havlokalisert merdsystem, som baserer seg på grunnleggende egenskaper fra offshore/subsea-teknologi.

ILLUSTRASJON: Nekst

I april i år fikk selskapet melding om at det omsøkte konseptet «under sterk tvil» falt innenfor ordningen.

Et av stedene Nekst har vurdert å plassere sjøanleggene er Hesten, nordvest på Alden i Askvoll kommune, skriver  Firda.

Nå har Fylkesmannen sagt nei til etablering av anlegg på denne lokaliteten.

«Det ligger to havørnreir på nordøstsiden av Alden, trolig alternative reir for det samme paret. Det vestre reiret ligger rundt 500 meter fra det sørøstre hjørnet av det arealet som er satt av til anleggsområde og 880 meter fra det arealet som er satt av til flåteområde», skriver Fylkesmannens miljøvernavdeling i en uttalelse til dispensasjonssøknaden.

«Vi anbefaler sterkt fra at det blir etablert akvakulturanlegg på nordsiden av Alden, som i dag er helt urørt av menneskelig aktivitet», heter det videre i uttalelsen.

Martin Ramsdal i Nekst sier innspillet vil bli tatt på «høyeste alvor».

– Det er for tidlig å si noe om hvilke følger dette vil få for planene. Slike innspill må vi ta tilbake til våre folk som jobber med disse tingene. Kanskje kan vi gjøre noe med avstanden, vi må se hvilken innvirkning det får, og hva vi kan gjøre for å ta mer hensyn til natur og miljø. Og så, når de faglige vurderingene er på plass, får vi se hvor det leder oss, sier Ramsdal.

Til iLaks understreker Ramsdal at dette kun dreier seg om en av fem mulige lokaliteter. To er i Askvoll kommune, de tre resterende i Solund kommune.

– For prosjektet som helhet behøver det ikke å ha noen betydning at Fylkesmannen går mot etablering i dette området.

Men Ramsdal understreker også til iLaks at de tar tilbakemeldingen alvorlig, og det er ikke avgjort hva som skjer videre med denne lokaliteten.

– Vi har ikke konkludert med noe som helst, sier han.

Ifølge Ramsdal skal saken behandles i kommunestyret i Askvoll mandag.