Naturvernere sier nei til rensefisk

Nyheter
1601

Marine Harvest Norway har fått tillatelse til produksjon av inntil 150 tonn av stam-og settefisk av berggylt og rognkjeks på Rødberg i Rissa. Rensefisken spiser lakselus og brukes tidvis som alternativ eller supplement til kjemiske avlusninger, som naturvernere oftest er veldig imot. Fosen Naturvernforening har anket tillatelsen.

Naturvernforeningen argumenterer slik:

*Ifølge tall fra Havforskningsinstituttet er det forsvinnende få av de over 10 millioner rensefisk, som brukes per år i norske oppdrettsanlegg, som overlever en produksjonssesong. Det meste ser ut til å skyldes sykdom, men noen blir også spist av laks eller rømmer gjennom små hull i noten eller stor maskevidde. Det kan være opp til 100 % dødelighet ifølge disse undersøkelsene.

*Det er rapportert om høy dødelighet i stamfisk- og settefiskproduksjonen, noe som understreker betydningen av å intensivere forskningen i småskalaforsøk av dyreetiske grunner. Det vil være i strid med dyrevernlovgivningen å drive grunnleggende forskning på overlevelse i kommersielle anlegg.

*Produksjonen av settefisk har i tillegg vist seg å medføre store tap grunnet bl.a. finneråte i senere vekstfaser. Det er registrert høye forekomster av sår og nedbrutt vev på fiskens finner. Dette skyldes bakterier i miljøet og delvis også finnebitt etter aggressiv adferd. Rensefisk blir påført store lidelser både i settefiskanlegget og ute i merdene. Næringens dokumentasjon for leppefiskens livskvalitet mangler.

*Rødberg er et av de 17 områdene som i september 2009 ble med i første pulje for oppstart av Nasjonal marin verneplan. Minst 15 av de 17 norske kaldtvannskoraller er påvist i området. Her er det også stor artsrikdom av mollusker, børstemark, krepsdyr, pigghuder og sekkedyr. Verneverdiene er knyttet til det undersjøiske landskapet og dets spesielle artsrike flora og fauna. Området innbefatter også de grunnere områder ved land og videre ned til de større dyp. Her fins verdifulle gruntvannsområder som har stor forskningsmessig verdi. På begge sider er det viktige våtmarks naturreservat, Grønningsbukta (tidligere vernet) og Prestbukta (nå foreslått vernet i nasjonal marin verneplan).

*Renseanlegget vil bidra til at den partikulære spredningen begrenses, men den vil ha liten eller ingen effekt på utslippet av næringssalter. Det er beskrevet opp mot 2 500 kg fosfor og over 13 000 kg nitrogen. Mye av utslippet blir ført inn mot Grønningsbukta naturreservat og kan gi oppblomstring av alger. Korallene i det marine verneområdet kan bli utsatt for smitte, nedslamming og forstyrelse i det skjøre økomiljøet som omgir dem.

*Nitrogenutslippet vil øke med 40 % i forhold til tidligere drift.

*Flytting av store mengder leppefisk fra Sverige og Sør-Norge til anlegg lenger nord, utgjør en stadig større trussel for smittespredning eller flytting av uønska organismer nordover.

I alt er klagen penneført over syv sider.

Ny teknologi
Marine Harvest besvarte klagen for kort tid siden. Selskapet medgir at det ennå er problemer knyttet til oppdrett av rensefisk. De viser til at bruken av rensefisk ennå er forholdsvis ny.

-Kunnskap er viktig og erfaringene så langt tyder på at økt kunnskap er viktig for å øke velferden og overlevelsen av rensefisk etter utsett i et nytt miljø, skriver Marine Harvest.
De viser til at oppdretterne over hele landet tilbys kurs i bruk av rensefisk.

-Av fire klekkeri som startet med oppdrett av berggylt, er Marine Harvest det eneste oppdrettsselskapet i Norge som per i dag produserer leppefisk intensivt. (…) Tilbakemeldingen fra sjøanlegg som har mottatt intensivt produsert berggylt har vært positive, skriver selskapet, som understreker at en ikke kan støtte seg til forskning men «så langt kan det se ut som oppdrettet berggylt fungerer like bra som lusespiser som villfanget leppefisk».

Marine Harvest imøtegår påstandene om at omkringliggende verneområder kan bli sterkt påvirket.

Marine Harvest opplyser at det skal bruke resirkuleringsteknologi hvor «99 prosent av sjøvannet skal gjenbrukes». I tillegg skal det monteres filter.

Klagesaken ligger nå hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Der får iLaks opplyst at saken vil bli oversendt til Direktoratet for naturforvaltning så snart man har sjekket om det er kommet nye argumenter i saken. Marine Harvest får imidlertid fortsette som før selv om klagen ikke er avgjort.