Nasjonal algepilot på Mongstad nær realisering

Nyheter
624

Algepilot-anlegget vil bestå av to bygg, totalt på 350 kvm; et drivhus med utstyr for produksjon av biomasse og et driftsbygg med laboratorium og annet nødvendig prosessutstyr. Produksjonen vil basere seg på alger og CO2 levert fra Teknologisenter Mongstad, sammen med blant annet lys og sjøvann, heter det i en pressemelding fra CO2Bio.

Det langsiktige målet er storskalaproduksjon (100.000 tonn) av omega-3 fettsyrer. For å nå dette er det nødvendig å gå veien fra laboratorium-skala til pilotskala. Algepiloten vil bidra til teknologiutvikling og optimalisering, hvor målet er å komme betydelig ned i driftskostnader ved volumproduksjon.

Stort behov for omega-3 fettsyrer
Havbruksnæringen har et betydelig behov for omega-3 fettsyrer (DHA/EPA), siden dagens produksjon ikke er bærekraftig. Ved å bruke mikroalger og gi næring via CO2 og nødvendig lys, vil en i kontrollert form produsere omega-3 rik biomasse i et lukket system. Den produserte biomassen vil være grunnlag for en algepasta. Pastaen vil være en viktig produksjonsfaktor for videre prosessering til omega-3 fettsyrer.

Det er også et godt miljøtiltak, både ved å utnytte fanget CO2 og ved å bruke alger i et lukket sjøvannsmiljø.

Universitetet i Bergen vil stå som eier av anlegget – dette er det første nybygget i UiB sin eie utenfor Bergen på over 25 år – det er også en milepæl, sier eiendomsdirektør Even Berge, UiB.

Driften av anlegget vil skje i samarbeid med selskapet CO2Bio AS.  I desember 2014 kom Marine Harvest og Lerøy Seafood inn på eiersiden.  I tillegg er disse eiere: EWOS, Salmon Group, Grieg Seafood samt Bergen Teknologioverføring (BTO) og Nordhordland Handverk- og Industrilag (NHIL).

Daglig leder i CO2Bio AS, Svein M Nordvik, opplyser at de ser for seg flere delprosjekter som skal løfte mikroalgeproduksjon frem til en ny næring og nye produkter med basis i omega-3 fettsyrer.

Nyskapende
Universitetet i Bergen samarbeider med Uni Research og havbruksnæringene om dette fremtidsrettede prosjektet som vil bidra til både nye produkter, høyne kunnskapen om algeproduksjon og teknologiutvikling. Forskningsleder Hans Kleivdal ved UiB/Uni R sier algepiloten vil samarbeide tett med aktører i havbruksnæringen, slik at næringen får de produkter som der er behov for. UiB vil også samarbeide med andre forskningsmiljøer, blant annet Wageningen i Nederland.

Teknologisenter Mongstad sin primæroppgave er å teste ny fangstteknologi for CO2.

– At TCM, som er verdens største og mest avanserte testsenter for CO2 fangst, også kan spille en rolle når det gjelder havbruk, synes vi er spennende. I et forskningsperspektiv er det positivt at TCM kan bidra til fremtidig industriell utnyttelse av fanget CO2, sier TCMs informasjonssjef Vegar Stokset, som hilser sin nye nabo velkommen til Mongstad.