Når knekker lakseprisen?

Kommentarer
0

Ingen julimåned uten dype prisfall.

Det er hetebølge i Sør-Europa. Å shoppe laks står da erfaringsmessig ikke særlig høyt på agendaen. Innkjøpernes kredittgrenser er nær smertegrensen. Snart er det fellesferie. Foredlingsfabrikkene tar sommerfri.

Langs nordsjøbassenget har regnet øset ned i ukesvis. Perfekt for laksen. I Nord-Norge er sjøtemperaturene relativt sett høye. Det fôres godt i merdene. Tilveksten er upåklagelig.

Vi skriver midten av juli. Det bruker å komme nå.

Det sesongmessige fallet i lakseprisen.

Slakteklar
Forsert slakting av småfisk har vi sett i flere uker. I takt med økt sommerfôring vil biomassen kjapt vokse seg slakteklar. Snart vil utbudet av fisk overgå etterspørselen. I hvertfall for dem av kjøperne som ikke er i premiumsegmentet.

For lakseprisen har pendlet mellom 90 og 120 kroner siden utgangen av mars. Det er historisk sett helt ekstraordinært. Det er ikke et naturlig prisleie.

Jo høyere de er, desto tyngre faller de. Når prisfallet kommer, er det ingen grunn til at det blir noen få kronestykker. All empiri tilsier det.

Fremtidspris
Men hva sier markedet om prisen fremover?

Fish Pools forward-pris er det nærliggende å kikke på. Summen av kjøpere og selgere på den bergenske fiskebørsen tilsier en fremtidspris på 79,85 kroner for august. Det betyr et fall på mellom ti og femten kroner fra prisnivået for inneværende uke. I september og oktober skal prisen tikke videre ned, til 76 kroner, signaliserer forward-kurven.

Første løypemelding får vi på førstkommende fredag. Da rapporterer iLaks, sin vane tro, spotprisen for laks for den kommende uke.