Når etikken stopper forretningene

Nyheter
857

– Banker får pengene igjen på langsiktig samarbeid. Vi tjener ikke pengene på 30 dager, vi tjener dem på 15 til 20 år. Bærekraftighet er viktig for oss, sier Trine Loe, Head of international corporate banking i DNB.

Vevd sammen
Etikk, omdømme og finans er tett vevd sammen for DNB. Et svakt rennomé kan slå hardt inn på bunnlinjen – selv for en stor bank.

Loe nevner spesifikt de såkalte Panama Papers og Røeggen-saken som eksempler på saker som har rammet bankens forretninger negativt. Småsparer Ivar Petter Røeggen påførte i 2014 DNB et tap på 450 millioner kroner, da Høyestrett dømte banken for å ha solgt Røeggen et spareprodukt som han ble anbefalt å lånefinansiere kjøpet av.

Uregulert
Etikkregelverket stopper DNB fra å akseptere potensielt lukrative forretningsmuligheter.

– Vi finansierer ikke urgulert fiskeri, vi finansierere ikke skadelige fiskeriteknikker og fiskeri på truede arter, sier Loe under dagens Sustainable Growth Summit i Bergen.

Når det gjelder det førstnevnte, uregulert fiskeri, viser Loe til børsnoteringen av China Fishery Group i 2010. Det kinesiske selskapet er blant annet engasjert i uregulert fiskeri av hestmakrell i åpent hav utenfor Latin-Amerika. For seks år siden arbeidet selskapet for en børsnotering og en emisjon på 300 millioner dollar ved Oslo Børs.

– Vi, som bank, takket nei til å være med på den, sier Loe.

Omdømme
Men det er ikke bare innen fiskeri potensielle tapsminer kan true.

– Laksen er langt mer populær enn lakseoppdretteren. Et svakt omdømme kan ramme salget av laks, som vi har sett grunnet utstrakt antibiotiabruk i Chile, og kan også stoppe politikere fra å utstede nye konsesjoner, sier Loe, og legger til: – Laksen har en fantastisk historie å fortelle, og næringen må ikke glemme å fortelle den.