Fiskeri- og havministeren kunne likevel ikke delta på «Gøy i havet»-konferansen i Bergen, men er tilstede på pandemi-vis.
Fra en storskjerm godt plassert mellom grafittikunsten i Marinehallen, kommer Marianne Sivertsen Næss (Ap) med følgende beskjed om likestillingsproblematikken i sjømatnæringene:
– Vi må få endret disse utdaterte holdningene. Det har vi alt å tjene på.
Kvinner inn i styrene
Statsråden følger opp med at kvinner må inn i styrerom, råd og utvalg der beslutninger tas.
– Tall fra statistisk sentralbyrå viser at flere jenter ønsker å jobbe i sjømatnæringen. Utviklingen går med andre ord i riktig retning. Vi må bare sørge for å holde trykket oppe, både oss som myndigheter og dere som representerer organisasjoner og bedrifter i næringen, oppfordrer hun.
– Det er viktig at vi fortsetter det gode samarbeidet. Både for å opprettholde fokus på dette, men også for å lære av hverandre.
Næss minner så om at både Norge og verden skal gjennom en storstilt omstilling.
– Skal vi lykkes med det, trenger vi alle ombord. Både kvinner og menn. Vi kan ikke si oss fornøyde med å benytte halve arbeidsstokken, sier hun i videoen.
Tredje runde for likestilling
Konferansen arrangeres av Havets verdiskapere, initiert av Kathleen Offman Mathisen, Mariann Frantsen og Monica Langeland. Målet med «Gøy i havet» er å sette fokus på at det er sjømat vi lever av.
Trioen står også bak historiens første likestillingskonferanse i sjømatnæringen med «Kvinner i havet», som de fulgte opp med «Endring i havet».
Og likestilling bidrar til å øke både kreativiteten og produktiviteten, ifølge Mathisen.
– Selv om vi har kommet godt på vei, er det fortsatt mer å jobbe med. For å lykkes, må vi inkludere alle kjønn i næringen, sier hun fra scenen.