Næringsklyngen Teknologi akvARENA deltar i tre SFIer innen sjømat

Nyheter
485

Forskningsrådet opprettet i november 17 sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Målet er å styrke innovasjonsevnen i det norske næringslivet og gi forskningsmiljøene forutsigbarhet i sin næringsrettede forskning. Innen sjømat er det tre sentre; ett for eksponert havbruk, ett for bærekraftige forressurser og ett for lukkede oppdrettskonsepter. I tillegg deltar Multiconsult i to SFIer, en rettet mot klimatilpassing av bygninger og en for arktiske operasjoner, skriver SINTEF i en pressemelding.

En deltakelse i SFI styrker forholdet mellom næringsliv og forskning, og flere av akvARENA bedriftene har erfaring fra tidligere SFIer. – En SFI gir en unik mulighet til å gjøre store sprang i både forskning og næringsutvikling. Derfor er vi veldig glade for at det er en så tydelig sjømatsatsing i denne tildelingen, sier styreleder i akvARENA, Noralf Rønningen. – Vi er stolte av at så mange av våre 60 partnere i klyngen er med.

De tre sjømat SFIene er:

Exposed Aquaculture Operations
Senterets hovedmål er å utvikle løsninger for å kunne drive havbruk i åpne og eksponerte farvann med stor bølgehøyde og kraftig vind og strøm. Senteret vil legge til rette for en bærekraftig vekst i havbruksnæringen gjennom å kombinere viten og erfaringer fra marin, maritim og offshore sektor.

Vertsinstitusjon er SINTEF Fiskeri og havbruk. akvARENA partnere er NTNU, Aqualine, Aquaculture Engineering, Lerow, Marine Harvest, SalMar.

Foods of Norway
Senterets hovedmål er å utvikle bærekraftige fôrressurser fra underutnyttet biomasse som skog, makroalger (tang og tare) og grovfôr ved hjelp av ny teknologi. Dette er fornybare ressurser som i seg selv er uegnet som menneskemat. Senteret skal også utvikle robuste husdyr med høy fôreffektivitet for å øke produksjon av melk, kjøtt og fisk basert på lokale fôrressurser. Dette fører til en økt selvforsyningsgrad og mindre avhengighet av importerte råvarer som soya.

Vertsinstitusjonen er Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) akvARENA partner er AquaGen.

Centre for Research-based Innovations in Controlled-environment Aquaculture (CtrlAQUA)
Senteret skal legge grunnlag for utviklingen av lukkede oppdrettskonsepter. Med større kontroll over produksjonsprosessen vil man kunne redusere problemer knyttet til dødelighet og lakselus, samt redusere produksjonstiden for oppdrettslaks.

Vertsinstitusjon er Nofima, akvAREANA partnere er NTNU, Marine Harvest, Smøla klekkeri og settefiskanlegg.