– Næringsinteresser ønsker å overstyre forskere og forskningsmiljø

Nyheter
722

– Kravet om innsyn er bare toppen av isfjellet og et nytt uttrykk for holdninger vi har registrert over veldig mange år. Det er en ny omdreining på skruen der næringsinteresser ønsker å overstyre forskere og forskningsmiljø, uttaler Skaala til Forskerforum.no.

Skaala er Havforskningsinstituttets ansvarlige forsker for lakslus ved Guddalselva i Hardanger, og har det siste året vært i hardt vær etter kritikk blant annet grunnet innsynskrav fra et advokatfirma som representerer Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL). Disse og flere andre kritikere har tatt til orde for at luseforskningen i Guddalselva har klare svakheter og ikke gir tilstrekkelig dokumentasjon for påstanden om at lakselus gir nedgang for villaksbestanden.

Fusket
– Det har vært insinuert at vi har fusket med resultat, og det har blitt spredt i media og på sosiale medier. Det er klart at det er begrenset hvor mye krefter og ressurser en har til å tilbakevise insinuasjonene, sier Skaala.

– En slik sak er derfor veldig ødeleggende både for de aktivitetene vi skal gjøre for samfunnet, og for arbeidsgleden og kreativiteten.

– Som forskere og institusjon skal vi passe på at vi har dokumentasjon og at den er tilgjengelig for samfunnet. Innsynskrav er viktig kontroll av aktivitet, sier han til Forskerforum.

– Men kontroll med forskningsresultat skal foregå i helt andre kanaler. Det er gjennom internasjonal publisering hvor kompetente personer kritisk gjennomgår metode, fremstilling og analyse. Når så aktører uten kompetanse på forskning og de spesifikke fagområdene vil begynne å kontrollere det samme, er vi på ville veier, mener han, og sammenligner det med å skulle overprøve ingeniørfaglig kompetanse når industrielle konstruksjoner utformes.

Synsing og løse påstander
Han mener likevel at saken ikke bare er negativ.

– Holdningene er blitt tydelige, og de har nok overrasket mange, både forskere og forskningsinstitusjoner, sier han.

– Det stilles krav til et samfunn som omtaler seg som kunnskapsnasjon. En grunnleggende forutsetning for et slikt samfunn er at kompetanse og fagkunnskap respekteres, beskyttes og etterprøves på faglig grunnlag og ikke overprøves av vilkårlig synsing og løse påstander.

Les hele saken på Forskerforum.no HER