– Næringen vil gjøre investeringer for 250 milliarder kroner de kommende ti år

Nyheter
1137

Bakkafrost har gjennomgått en astronomisk vekst siden oppstart. Og det ser ikke ut til å stoppe her.

– Min far stiftet selskapet for 50 år siden, og det har vært en spennende reise for oss, innleder Regin Jacobsen, konsernsjef i Bakkafrost.

– I 1979 kjøpte vi vår første båt, en liten rød jolle. Vi hadde ikke mye fisk, og laksen ble slaktet direkte i en bøtte. I dag leverer vår egen  brønnbåt, «Hans af Bakka», 450 tonn levende laks hver dag. Dette er vanskelig å ta inn over seg.

Færøyenes viktigste industrimann har flydd over Nordsjøen, fra Torshavn til Bergen, i anledning North Atlantic Seafood Forum som går av stabelen denne uken.

33,8 milliarder 
Det er et stort selskap han leder. Bakkafrost produserer idag sitt eget fôr, gjennom fiskemel- og fôrprodusenten Havsbrún. Like før jul etablerte selskapet seg for første gang i en ny produksjonsregion, ved milliardoppkjøpet av The Scottish Salmon Company.

Bakkafrost, notert ved Oslo Børs, har idag en markedsverdi på 33,8 milliarder kroner, etter å ha sett aksjekursen legge på seg med 31 prosent det siste året.

Det har imidlertid ikke bare vært en dans på roser å utvikle lakseoppdrett på Færøyene. ILA-krisen i 2003 rystet det lille øysamfunnet.

– De fleste gikk konkurs, tapte nesten alt. Men fra asken steg en ny oppdrettsindustri opp. Det var mulig å restruktuere næringen, forteller Jacobsen. – Vi så en forbedring i fôrfaktor og produktivitet på 40 prosent.

Ubestridt
Idag er det kun tre lakseoppdrettere på Færøyene. Bakkafrost er ubestridt markedsleder.

– Som den største arbeidsgiver på Færøyene, vi står for mellom 30 og 40 prosent av den samlede eksporten, er mange mennesker avhengige av sitt arbeid hos oss, og dette har bidratt til at vi kan investere og utvikle rurale områder, sier Jacobsen.

– Lakseoppdrett er den mest bærekraftige proteinproduksjon på planeten, med en ekstremt lav fôrfaktor og minimal bruk av ferskvann. Vi utvikler stadig nye produkter og markeder.

Han tror ikke den etterspørselsdrevne veksten i lakseoppdrett stopper med det første.

– Jeg tror næringen vil gjøre investeringer for 250 milliarder norske kroner de kommende ti år.  Landbaserte anlegg, havfarmer – veksten er knyttet til befolkningsvekst, sunn mat, nye produkter og markeder, sier han.