Ekspertrådgiver hos PHARMAQ Analytiq, Trygve Poppe, tok et kraftig oppgjør med hvordan oppdrettsnæringen behandler rognkjeksen.
– Har vi ofret rensefisken i kampen mot lakselusa? Det er et spørsmål jeg kan svare et ubetinget ja på her og nå.
Slik startet veterinær og ekspertrådgiver Trygve Poppe sitt innlegg under Mattilsynets åpne seminar om fiskevelferd på Litteraturhuset i Oslo, og sa han likså godt kunne godt av scenen allerede der og da.
Store deler av innlegget var viet velferden til rensefisken, hvor det viste til dødelighet på mellom 60 og 100 prosent.
– Som veterinær, fagperson, og dyrenes talsperson, og ikke minst faktisk som menneske, så plager det meg at vi med åpne øyne tillater at dette skje. Og med hvilken rett kan vi tillate oss å behandle en art, altså rognkjeksen, på denne måten. Jeg tror ikke vi gjør det av ond vilje, men mer av uforstand og ubetenksomhet, sa han og definerte jobben til rognkjeksen som «verdens farligste yrke».
Han viste til 36-års erfaring som veterinær, og at han aldri hadde opplevd å se en fisk pådra seg så mange ulike sykdommer som rognkjeksen på så kort tid.
Han definerte det som artsrasisme, og sa det var et «kjempestort tankekors» at rognkjeksen som er under samme dyrevelferdslov som laksen, ikke ble ivaretatt på samme måte.
Han sa noen måtte stå opp og ta opp temaet.
– Noen må si fra, viktig at vi ikke holder kjeft, noen må ta den jobben. Næringen trenger ikke enda flere å spise wienerbrød med, de trenger rett og slett også litt tyggemotstand.