Næringen gransker lakserømminger

Nyheter
1151

– Etter flere år med nedgang i antall rømte laks, ligger 2018 an til å bli et år med høyere rømmingstall. Dette er noe næringen straks må ta tak i, sier Tarald Sivertsen som leder Rømmingsutvalget i Sjømat Norge.

Det er spesielt to rømmingshendelser i starten av året som gjør at kurven over rømmingstall nå peker i feil retning. Fiskeridirektoratet har også fått meldt inn en rekke hendelser som handler om bare én eller et fåtall rømte fisk, og noen er fortsatt uavklart.

– Dette er uansett en utvikling som ikke kan fortsette. Rømmingsutvalget har gått gjennom hendelsene og ser nå på flere forebyggende tiltak. Det gjelder blant annet overvåkning, sikker design og bedre risikoanalyser når det skal tas i bruk nytt utstyr, sier Tarald Sivertsen.

En del av rømmingsmeldingene i statistikken er riktignok nestenhendelser eller kun mistanker om rømming. Havbruksselskapene er pålagt å rapportere også slike mistanker. Dette er viktig for at oppdretterne skal lære av hverandre og slik unngå å gjenta feil andre har gjort.

– Vi har satt i gang tiltak for å styrke kunnskapsoverføringen både etter reelle rømminger, mistanker og nestenhendelser, og dette er et arbeid som fortsetter. Vår nullvisjon står fast, samtidig som vi gjennom gode beredskapsplaner må jobbe for å redusere konsekvensene når uhell likevel skjer.

Laksenæringen er innovativ og teknologidrivende, og ved innføring av nye løsninger må alltid risikoen for uhell tas på høyeste alvor. Sjømat Norges medlemsbedrifter blir tatt med i arbeidet med revisjoner av tekniske standarder og regelverk slik at man sikrer at tiltakene i praksis vil fungere etter hensikten.

– Vi setter stor pris på dialogen vi har med myndighetene om stadige forbedringer. Det er slik vi har klart å få ned rømmingstallene kraftig over år, og det er slik vi kan sørge for at rømmingsstatistikken igjen kommer på rett spor, sier Sivertsen.

Hittil i år er det meldt om cirka 144 000 rømte laks. Sjømat Norge har en nullvisjon for rømming av fisk og arbeider for at den positive og nedadgående trenden over mange år skal fortsette. Arbeidet som både næring og myndigheter har gjort har gitt resultater, noe som også vises gjennom et stadig lavere innslag av rømt fisk i elvene.

Den nasjonale overvåkingen av cirka 200 elver langs kysten viser at innslaget av rømt laks på gyteplassen går ned. OURO (Oppdrettsnæringens sammenslutning for utfisking av rømt laks i elv) reduserer dette tallet ytterligere ved planlegging og iverksetting av profesjonell utfisking i elver som har eller har hatt et høyt innslag av rømt laks. Gjennom OURO bidrar havbruksnæringen hvert år til å redusere risikoen for genetisk påvirkning fra akvakultur på ville bestander av laksefisk.