– Nærhet til havet og vederlagsfrie konsesjoner er Norges største fordel

Nyheter
0

Norge fortrinn med landbasert oppdrett.

Under Lofotseminaret i dag fortalte Artec Aqua om sine erfaringer og anbefalinger for landbasert oppdrett, og at havet også er muligheten her. Særlig i forhold til postsmolt var nærhet til havet en stor fordel, ifølge selskapets daglige leder Ingegjerd Eidsvik.

Det største fortrinnet som må benyttes for å sikre Norges posisjon som ledene er det vederlagsfrie konsesjonene.

– Forsvinner vederlagsfri konsesjoner blir det vanskelig å få bygd slike anlegg i framtida. Dette en CapEx-intensiv produksjon. Vederlagsfri konsesjon er det som muliggjør dette i Norge, sa Eidsvik til deltakerne.

Fjernet myten om strømforbruk og hybrid
– Vi må bruke havet også som fortrinn når vi flytter produksjonen på land. Det er ingen motsigelse her. Det er bare litt av havet vi skal flytte på land. Når det kommer til riktig valg av teknologi er vår erfaring at hybrid mellom RAS og gjennomstrømming svært gunstig, når anlegget er nært havet.

– En resirkuleringsgrad på rundt 65 prosent er et bra alternativ. For oss er den prosenten blitt et slags Sweet spot. De er en uttalt sannheten at RAS bruker mindre strøm enn hybrid. Det er ikke vår erfaring. Strømforbruket mellom RAS og hybrid er omtrent lik, hevder Eidsvik.

Ingegjerd Eidsvik. (Foto: Steve Hernes).

I følge Artec Aqua er risikoen ved H2S er betydelig redusert i et hybrid-anlegg i forhold til et RAS-anlegg, samt mindre komplekst å drive. Hybrid teknologi ikke trenger biofilter.

– Forskningen og utvikling av genetikken må også tilpasses at laksens liv flyttes over på land. Dette er noe det må jobbes mer med, sa Eidsvik.

Oppdrettserfaring er viktig for nye landprosjekt
– For oss som selskap er det flere faktorer som er avgjørende for om vi går inn og deltar i prosjektet. For matfisk prosjekter på land er det mange ulike konstellasjoner der ute. For oss er det viktig at det er aktører i prosjektet som har erfaring. Det er viktig for å kunne lykkes med landbasert, sier Ingegjerd Eidsvik

– Skal vi bevare Norge som sterk oppdrettsnasjon, må vi legge til rette for at produksjonen skjer i Norge og ikke forsvinner ut av landet. Med en riktig miks av intensiver og støtte-ordninger skal vi klare å ta vare på fortrinnene når vi flytter litt av produksjonen på land.

I rute med produksjonen
Rentene stiger, mangelen på råvarer tiltar og ting tar lengre tid. Dette er noe som påvirker en rekke aktører, også Artec Aqua.

– Den største utfordringen for oss fremover er ledetider på utstyr. Varer som vanligvis har korte leveringstider som plutselig er oppe i månedsvis. Det handler om å være i forkant og planlegge godt. Av enkeltkomponenter er det kretskort som nå er vanskelig å få tak og med lange ledetider, men til nå har vi klart å løse det.

– Jeg tror det vil påvirke prosjektene som kanskje vil sette seg litt på gjerdet. Så langt har vi ikke merket noe konkret av dette, men det er vanskelig å si, sier Ingejerd Eidsvik til iLaks.

Ingegjerd Eidsvik, daglig leder i Aretc Aqua, under Lofotseminaret 2022. (Foto: Steve Hernes).