Kronesvekkelse bidrar til eksplosiv prisøkning for den viktigste innsatsfaktoren i lakseoppdrett.
Det er ikke bare kostnadsøkning på råstoffet parret med romslige marginer hos fiskefôrprodusentene som gjør det. Svekkelsen av den norske krone er en vesentlig årsak til at fiskefôret nå har passert den magiske prisgrensen på 20 kroner per kilo.
Den dansk-eide fôrkjempen BioMar la frem resultatene for første kvartal torsdag, og der fremkommer det at fôrprisen fortsetter himmelferden som har pågått i åtte kvartaler på rad. Omregnet til norske kroner, oppnådde BioMar en gjennomsnittlig pris på 20,38 kroner per kilo fiskefôr per solgt i årets tre første måneder.
Les også: BioMar mer enn doblet driftsresultatet i første kvartal
En viktig bidragsyter er det faktum at en norsk krone har tapt sin verdi – fra 1,35 til 1,58 mot danske kroner – i perioden.
Fiskefôret er den klart viktigste innsatsfaktoren til oppdrett av laks og ørret. Hensyntatt en økonomisk fôrfaktor, det vil si konvertering av fôr til kjøttvekt, på 1,25, koster det nå 25,35 kroner å fôre opp et kilo laks. Det er utelukkende for fôret.
Når en legger til kostnader for smolt, lønn, forsikring, energi, brønnbåttjenester og så videre, er de samlede driftskostnadene enda høyere. I forrige måned opplyste storoppdretter Grieg Seafood at det kostet selskapet over 60 kroner å produsere et kilo laks.