-Nå vil vi ha vekst i Rogaland

Nyheter
563

-Jeg er imponert over aktørenes vilje til endring. Med den nye strukturen på plass, regner jeg med at Nærings- og Fiskeridepartementet ser mot Rogaland når framtidig vekst i oppdrettsnæringen skal tildeles, sier Eivind Halland i Blueplanet, som har vært sekretariat for selskapene.

Halland sier til iLaks at forhandlingene har vært komplekse. Alle oppdrettsområder sør for Karmøy er med i avtalen.

-Diskusjonene har pågått siden 2011 på møter mellom lederne av havbruksselskapene i regionen. Det har vært diskusjon på fem-seks møter, opplyser Halland.

Det sentrale i avtalen er at det er laget felles utsetts- og brakklekkingssoner i Boknafjord, Ryfylke og Høgsfjord.

-Avtalen bygger på at når det settes ut vårfisk i et partallsår, så brakklegges sonen også i partallsår. Lengden på brakkleggingen vil variere, men målet er at sonen skal ha fellesbrakklegging i minst en måned. Halland omtaler den nye planen som «fremtidsrettet».

-Målet med avtalen er å få ned tapene knyttet til sykdom gjennom felles brakklekking, sier Halland.

I en pressemelding heter det at ordningen også skal forebygge mot lakselus, men Eivind Halland sier til iLaks at denne regionen har veldig lite lus.

Ifølge tall fra lusedata.no er Rogaland den regionen som i øyeblikket har minst lus i hele Norge.

-Lakselus situasjonen i Rogaland er under god kontroll. Gjennom blant annet et tett samarbeid i Rogaland Fiskehelsenettverk har aktørene lykkes i sin lusestrategi. Vi ser fram til å også forsterke arbeidet spesielt innen økt overlevelse av fisk gjennom den nye sonestrukturen, sier Gerhard Alsaker, administrerende direktør i Alsaker Fjordbruk.