– Nå tyder alt på at 2021 blir et rekordår for norsk sjømateksport

Nyheter
0

Aldri før har norsk sjømateksport hatt en høyere verdi etter årets ni første måneder. Hittil i år er det eksportert sjømat for 84,7 milliarder kroner, noe som tilsvarer en verdivekst på 10 prosent, eller 7,9 milliarder kroner, målt mot samme periode i fjor.

– En gradvis gjenåpning av markedene har gitt et løft i etterspørselen etter norsk sjømat. Fra et fall i eksporten i begynnelsen av året ser vi en voldsom vekst i tredje kvartal. Dette er tidenes sterkeste kvartalsresultat, og nå tyder alt på at 2021 blir et rekordår for norsk sjømateksport, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd, i en pressemelding.

Den gjeldende eksportrekorden er fra 2019 og lyder på 107,2 milliarder kroner. Etter årets ni første måneder er verdien nå 8,6 milliarder kroner foran samme periode i rekordåret.

– Det er gledelig at norsk sjømateksport fortsetter den gode utviklingen og at verdiveksten er spredt over en rekke arter og produkter. Jeg er fornøyd med at sjømatnæringen har kommet seg godt gjennom koronakrisen, og at det igjen er høy etterspørsel etter sjømat i eksportmarkedene. Forholdene bør ligge til rette for videre vekst i eksporten, og jeg ønsker hele denne fantastiske næringen lykke til videre, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Av enkeltarter er det laks og makrell som har bidratt mest til verdiveksten hittil i år, men også kongekrabbe og snøkrabbe har notert seg for verdirekorder.

Størst vekst til Asia
– Når det gjelder markedene, har det vært størst vekst i eksporten til Asia hvor land som Kina, Sør-Korea og Thailand for alvor har fått opp øynene for norsk sjømat. I tillegg ser vi en svært hyggelig utvikling til USA og Italia, sier Renate Larsen.

Etter en trang start på året sammenlignet med i fjor, har eksportverdien skutt fart i andre og tredje kvartal. Dette har skjedd til tross for at kronen har styrket seg utover året, noe som har gjort norsk sjømat dyrere å kjøpe i det globale markedet.

Slik er utviklingen kvartal for kvartal:

  • Første kvartal: 27,9 milliarder kroner (-2 prosent)
  • Andre kvartal: 25,9 milliarder kroner (+5 prosent)
  • Tredje kvartal: 31 milliarder kroner (+33 prosent)

– Posisjonen til norsk sjømat er veldig sterk i det globale markedet. Forbrukere fortsetter ikke bare å lage sjømatretter hjemme på eget kjøkken, men stadig flere av dem har oppdaget at norsk sjømat leverer på viktige parametere som bærekraft og smak. Hvis hjemmekonsumet fortsetter å holde seg stabilt også etter at restaurantene har åpnet opp, ser det lovende ut for ytterligere eksportvekst, sier Renate Larsen.

Tidenes beste enkeltmåned
I likhet med tredje kvartal var sjømateksporten i september rekordhøy:

  • Det ble eksportert sjømat til en verdi av 11,8 milliarder kroner i september
  • Dette er den høyeste verdien målt i en enkeltmåned. Forrige rekord var fra oktober 2019
  • Verdien økte med 3,3 milliarder kroner, eller 39 prosent, sammenlignet med september i fjor

Det har vært et sterkt lakseår så langt.

  • Norge eksporterte 912 000 tonn laks for 56,9 milliarder kroner i årets ni første måneder
  • Volumet økte med 14 prosent
  • Verdien økte med 5,1 milliarder kroner, eller 10 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor
  • Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks hittil i år er på 57,81 kroner, ned 3 prosent fra samme tid i fjor
  • Polen, Frankrike og Danmark har vært største mottakere av norsk laks

– Gode produksjonsforhold har resultert i et rekordsterkt eksportvolum i hittil i år. Etterspørselen etter laks er tilbake på vekstsporet etter et fall de 12 første månedene under pandemien. Dette vises blant annet på den stigende lakseprisen i september, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Løft i Kina og Italia
I september økte eksportprisen med syv prosent, til 53,21 kroner per kilo, samtidig som eksportvolumet av hovedproduktet fersk hel laks økte med hele 24 prosent, til 115 000 tonn.

– Kina og Italia er markedene som har hatt størst vekst i verdi så langt i år. Dette var land som ble sterkt preget av pandemien I fjor. I år ser vi at konsumet har økt sterkt i begge disse markedene, sier Aandahl.

Til tross for gjenåpning av restaurantene, ser konsumet av laks hjemme til holde seg på samme nivå som i fjor i de aller fleste markedene.

– Det betyr at konsumet av laks på restaurant kommer på toppen av et allerede rekordhøyt konsum hjemme. Unntaket er Spania, hvor hjemmekonsumet plasserer seg mellom nivået i 2019 og 2020, sier Aandahl.

September ble også en svært sterk måned for norsk lakseeksport:

  • Det ble eksportert 135 800 tonn laks til en verdi av 7,8 milliarder kroner
  • Det er en økning i volum på 22 prosent
  • Verdien økte med 1,8 milliarder kroner, eller 30 prosent, sammenlignet med september i fjor
  • Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var på 53,21 kroner, opp 7 prosent fra samme tid i fjor

Ned for ørret
Norge eksporterte 44 400 tonn ørret for 2,8 milliarder kroner i årets første ni måneder.

  • Volumet falt med 16 prosent
  • Verdien falt med 76 millioner kroner, eller 3 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor
  • Hviterussland, Ukraina og USA og har vært største markeder for norsk ørret

I likhet med de tre første kvartalene viser tallene for september også et verdifall for ørret:

  • Det ble eksportert 6 700 tonn ørret til en verdi av 421 millioner kroner
  • Volumet falt med 10 prosent
  • Verdien økte med 55 millioner kroner, eller 15 prosent, sammenlignet med september i fjor

– Ørretproduksjonen er lavere enn i 2020, og det har resultert i fallende eksportvolum så langt i år. Prisstigningen har imidlertid ført til at eksportverdien for ørret nesten er på samme nivå som i fjor, forklarer Aandahl.