Nå strammes det til. Nytt prishopp for laksen

Nyheter
0

Fortsetter oppturen som startet i forrige uke.

Førjulshandelen er i full sving. Prisene stiger på høye slaktevolumer. Med en drøy måned igjen til julaften må mye fisk ut.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Vi betaler nå 59 kroner på 3-4 kg og 60 kroner på 4+, sier en eksportør til iLaks.

Valutaeffekt
– Det er opp en god del. Det er litt mangel på fisk tidlig i uken, men vi er usikre på sluttuke. Det er nedstengning vi er usikre på, sier han og viser til at det har skjedd i Østerrike og deler av Tyskland.

– En krone kommer av valutaen, som har styrket seg, legger han til.

Det betyr et prisbyks for laksen, som var omsatt på midten av 50-tallet sist fredag.

– Sist jeg snakket med noen var det 58, 59 og 60 kroner – i nord, sier en annen eksportør.

Sesong
Dette er identisk med hva en tredje eksportør nevner av priser for de mest omsatte vektklassene. Han ser imidlertid noe lavere pris, 58 kroner, for storfisken.

En oppdretter i nord ser enda høyere priser enn dette.

– Kanskje en krone opp. Litt på 6+, sier han.

– Vi har solgt på 61, 62 og 63 kroner. Og det begynte vi med i går allerede. Og så får vi 65 kroner på 6+. Det virker som det er et enormt sug i markedet. Vi har solgt sjeldent mye torsdags- og fredagsfisk, sier en annen oppdretter.

Stigende spotpriser i november er nærmest for tradisjon å regne. Et prisnivå rundt 60 kroner er en tangering av samme uke i 2019 og hele 16 kroner høyere enn i 2020.