Nå skal de finne ut hvor oppdrettsanleggene kan være

Nyheter
516

Ulike områder vil bli merket som røde, gule eller grønne, alt etter om det er forsvarlig å drive oppdrett der eller ikke. Det er i alle fall målet til Akvator, som jobber med planen i disse dager, skriver Sysla.no.

– Dette er et område som har en del utfordringer knyttet til lus, rømming og sykdom ellers. Det ferdige plandokumentet skal vise områdene som er egnet for oppdrett, sier daglig leder Kjell Arne Møklebust i Akvator.

Null vekst i dag

Konsulentselskapet har fått oppdraget av Hordaland Fylkeskommune, og målet er at den nye kystsoneplanen skal vedtas politisk før valget i 2015.

– Vi håper å komme frem til en god struktur som er fremtidsrettet, som den enkelte oppdretter kan ha nytte av, og som ivaretar behovet for gode lokaliteter på lang sikt, sier prosjektleder Eva Katrine Taule i fylkeskommunen.

En rekke andre interesser som fiskeri, sjøtransport og kystsoneplanlegging skal også inkluderes i planen. Akvator samarbeider med Uni Research Miljø om å analysere situasjonen for oppdrettsanleggene.

– Vi skal vurdere og peke på mulige scenarier som kan bidra til vekst i et område som i utgangspunktet har null vekst per i dag. Vi skal se på om det er mulig med økt produksjon, og hva som i tilfelle må gjøres for å få det til, sier Møklebust.

Tettpakket

Alle lokalitetene som i dag finnes, er plottet inn på et kart.

– Det viser at det allerede i dag er helt tettpakket. Det er lite sjøområder igjen hvis du skal ta hensyn til anbefalte avstander mellom lokalitetene, sier Akvator-sjefen.

Resultatet av arbeidet kan bli at noen av oppdrettslokalitetene må flyttes.

– Vi vil komme med en vurdering av hvilke lokaliteter som er gode, og hvilke som er mindre gode. Som en konsekvens av det, vil vi se på om det er fornuftig å omfordele lokaliteter i planområdet, sier Møklebust.

Trafikklys

Målet er å komme frem til indikatorer som sier noe om hvilke områder som er mest utsatt for blant annet lus.

– Vi tar sikte på å komme ut med en trafikklysvurdering: en grønn, gul og rød klassifisering, sier Møklebust.

Den ferdige planen skal bli en sjekkliste for kommuner i området når de skal behandle søknader om nye oppdrettsanlegg. Akvator leverer den fra seg etter påske neste år, og så skal den behandles politisk i fylkestinget.

– Vi ser på hva som er optimalt for hele området og ikke på kommune-nivå. Noen kommuner vil få anbefalt større områder for havbruk, mens andre kan få mindre enn i dag.

I januar blir det åpent møte om kystsoneplanen på Stord for alle som er interesserte.