Nå selges laks til de laveste desember-priser siden 2012

Nyheter
1803

Årets laveste nivåer er innen rekkevidde.

Lakseprisen har holdt seg på 40-tallet i 21 uker på rad. Med fire uker til julaften er det ingen utstikt til betydelig prisløft.

– Vi kjøper ikke så mye at vi sitter igjen med fisk. Det går mye rundt 40-nivået, en del også litt under, sier en trader til iLaks.

Stor salgsuke
– Det er vel mye usolgt også. Det tømmer seg ikke ut av seg selv. Det er ikke sånn i år. Før la folk seg opp lager før jul, men det skjer ikke i år. De kjøper inn, ser hvordan det år. Og da blir det daft. Rett og slett.

Det er ventet en eksport av godt over 30.000 tonn norsk laks den kommende uke.

– Uke 49 er tradisjonelt en stor salgsuke før jul. Det sier masse – hvilken usikkerhet som gjenspeiler seg, sier en annen trader. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det ser ikke bra ut. Det fortsetter den kjedelige trenden – det er under 40 kroner på alt, sier en eksportør. – Jeg får ikke mer enn 3,60 euro på 6+. Det er veldig komplisert nå. Industrien begynner å bli ferdig før jul. Det skremmer meg. Ferskmarkedet er ikke her. Nei, jeg liker ikke situasjonen. Det er ikke lystig dette her. Men vi må ikke glemme hvilken situasjon vi er i, påpeker han.

Årsverste
– Det går bare en vei, sier en importør. – Det er vel årsverste, sier han om lakseprisen.

Noen snarlig prisoppgang ser han ikke.

– Det blir svakt fremover. Det er altfor mye fisk i forhold til marked, oppsummerer han.

– At prisene går under kost nå, er ikke overraskende. Det er tøffe tider for oppdretterne, sier han, før han legger til: – Men det er litt pay back time.

– Neste uke er jo tradisjonelt den store videreforedlingsuken. Volumene som har gått ut har jo vært relativt bra. Spørsmålet er om det går i konsum eller lager, sier importøren.

iLaks’ fem industrikilder viser til følgende prisleie, til oppdretter, for den laksen som skal leveres i første uke av desember:

  • 3-6 kg 38-40 kroner
  • 6+ kg 35-40 kroner