Nå kommer chilenerne: Nærmer seg Norge på produksjonskostnader

Nyheter
2493

Redusert sykdomstrøbbel og lusepåslag. Økt lønnsomhet og fallende produksjonskostnader. Chile nærmer seg Norge på lønnsomhet.

Chilensk oppdrettsindustri er på full fart tilbake.

Ti år etter at ILA-krisen skylte inn over det latinamerikanske landet kan lakseselskapene igjen presentere robust biologi og ditto resultater.

Kostnadsleder
Etter å ha kunnet nyte en posisjon som hurtigvoksende kostnadsleder på 90-tallet, ble tettheten mellom oppdrettsanleggene i den sentrale Region X i Chile for høy. Dette ga en cocktail av lus og sykdom, dundrende tap og lønnsomhetsmessig noe som lignet på et tapt tiår.

Men fra og med andre halvår 2016 har chilenske oppdrettere igjen levert solide overskudd – en trend som har holdt seg så langt i 2017, påpekte DNB-direktør Dag Sletmo under Fish Pools årlige førjulsseminar onsdag.

Eksil-bergenseren, som har fartstid som lakseanalytiker i ABG Sundal Collier og IR-direktør i Cermaq, er nå sentralt plassert i sjømatavdelingen til DNB. DNB følger den chilenske oppdrettsektoren tett gjennom sitt kontor i Santiago.

Sletmo viste til at chilenerne ser økte slaktevekter og en radikal reduksjon av lusenivåene, noe som slår hardt på produksjonskostnadene.

Differanse
– Gjenvinner chilenerne kostnadslederskapet i 2017? spurte Sletmo, og viste til at differansen i produksjonskostnadene mellom de to dominante laksenasjonene er atskilig mindre enn de fleste er klar over.

Han underbygget dette også med å bemerke at chilenske oppdrettselskaper, hvorav flere produserer fiskemel og -olje, gjennomgående kjøper fiskefôr til lavere priser enn sine norske konkurrenter.