Nå kan du hvile, Eika

Kommentarer
0

Minneord om Knut Eirik Olsen, mannen som endret journalistikken for fiskeri og havbruk.

I dag ble det kjent at grunnlegger og mangeårig sjefredaktør i IntraFish, Knut Eirik «Eika» Olsen, har gått bort. Eika, som hans venner kjente ham som, sovnet inn i natt etter flere års sykdom.

La det være sagt med en gang: En bauta har gått bort.

Med sin oppvekst i Honningsvåg og Alta lå det i kortene at Eika ville velge en karrierevei inn mot fiskeri. Men den skriveglade karen ville først og fremst være journalist. Han levde og åndet for nyheter og «gledet seg til hver mandag».

Veien gikk til NRK, hvor han blant annet gjorde seg bemerket som populær programleder i seermagneten «Norge Rundt». Det store steget tok han sammen med journalist-kollega Steve Hernes i 1996. En forretningsidé var blitt unnfanget på røykerommet til NRK, og besto i en faksavis de kalte Havbruksrevyen.

Eika var lei av den nitriste fiskerijournalistikken i Norge, preget av det han kalte «melding om fiske og mussa på stampen». Han ville satse på skikkelige næringslivsnyheter.

De to ivrige journalistene og gründerne rigget opp en telefaks i gangen i Eikas leilighet i Bodø, og begynte å rapportere om små og store nyheter fra den fremvoksende oppdrettsnæringen. De ble godt mottatt.

Visjonære Eika var en klassisk gründer, en Hamsuns August eller «firestarter». Passe gal, utradisjonell, kreativ og impulsiv til å få helt nye ideer til å fungere. Og forandre en næring.

Samtidig var mediebildet i endring. Nettaviser var noe nytt og spennende. De ville satse, og etablerte IntraFish, først som et supplement til faksavisen. Snart skulle nett bli mye viktigere enn faks.

Gründere: Steve Hernes og Eika

Timingen var perfekt. Dette var midt under dot.com-hypen, og i årene før og etter tusenårsskiftet vokste oppdrettsnæringen seg stor, drevet av rekordhøye laksepriser og børskapital. IntraFish investerte i vekst, og trengte frisk kapital for å hente flere journalister og selgere. De satset internasjonalt og etablerte utenlandskontor, av alle steder, i Galway i Irland og senere i Seattle.

Høsten 2000 ble IntraFish kjøpt opp av DN-eier NHST, ledet av legendariske Kåre Valebrokk. En del av oppgjøret var aksjene i avisen Fiskaren. Nå ble IntraFish en del av et større mediekonsern, og det var ikke til å legge skjul på at det var kulturforskjeller mellom fiskerijournalistene og oppkomlingene i internettavisen. Her spilte jordnære, engasjerte og erfarne Eika en nøkkelrolle for å sveise sammen organisasjonen.

IntraFish, ledet av Eika, ble også en pionér innen næringslivsjournalistikk på nett i Norge. I 2001 var avisen en av de første i landet som tok betalt for abonnement. På dette tidspunktet var det heller ikke ute i den store verden spesielt utbredt å ta betalt for journalistikk, men det gjorde engelsk-språklige IntraFish.com.

I et minneord er det rom for å være personlig. Det var Eika som ansatte meg, etter et jobbintervju på Hotel Orion i Bergen. Det var min første jobb, og jeg hadde ingen erfaring som journalist. Opplæringen tok han seg av. Og han var med sin malmrøst en tydelig redaktør. Slurv tålte han ikke, og da kunne en få så ørene flagret. Når han sa: «Dette får jeg frysninger på ryggen av», visste en at en hadde skrevet en god sak.

Eika var min mentor som journalist, en farsfigur og nøkkelperson i mitt liv de snaue seks årene jeg jobbet i IntraFish – samt i flere år etter.

Eika gikk av som IntraFish-redaktør i 2008, og gikk tilbake til jobben ved NRKs lokalkontor i Bodø. Da hadde han og den multinasjonale nettavisen vokst fra hverandre. Han var ikke den eneste som forlot skuten i den perioden, og senere skulle det komme avleggere gjennom nye nettaviser fra eks-IntraFish-ansatte: Kyst og Fjord, Undercurrent News, iLaks og SalmonBusiness.

Året etter at jeg stiftet iLaks engasjerte jeg Eika som frilanser. Han hadde akkurat sluttet i NRK, og var åpen for oppdrag. Men jeg forsto snart at det var noe som ikke stemte. Jeg visste ikke hva, men noe var forandret. I 2017 sto han frem, på forsiden av VG, som rammet av Alzheimer, kun 63 år gammel.

I natt var det over. Fire uker før han ville fylle 71 år.

Eika vil alltid bli husket som mannen som revolusjonerte journalistikken for milliardindustrien fiskeri og havbruk. Både nasjonalt og internasjonalt.

iLaks lyser fred over Eikas minne.

Steve Hernes og Eika. Foto: Privat