Nå kan bedriftene selv spore opp bakterier og virus

Nyheter
1397

Det er bare fantasien som legger begrensninger på hva man kan bruke denne maskinen til, mener Øyvind Kileng i Europharma. Han brukte selv PCR-analyser i stor stil i doktorgradsarbeidet sitt og beskriver det som selve arbeidshesten i moderne sykdomsarbeid.

«Genesig q16» ved siden av en standard PCR-maskin for laboratorium. Foto: Europharma.

– Den som skal operere maskinen trenger ikke noen forhåndskunnskap for å betjene den. Manualen er kort og grei og maskinen i seg selv er enkel å forstå. Trengs det teknisk assistanse, så har vi det både i Europharma og hos produsenten, forklarer han.

Gode rutiner
– For å få riktig svar må man ha enkle, men sikre rutiner for å ikke ødelegge eller forurense prøvene før analysen. Likevel er hensikten med metodikken at man skal kunne utføre den uten å være på et godkjent laboratorium, understreker han. 

Maskinen bruker 90 minutter på å kjøre analysen. I tillegg må oppdretteren gjøre klar prøven. Noe som tar 20 minutter. Dermed har man redusert svartida fra innpå to dager til under to timer. Maskinen kan analysere 16 prøver samtidig.

Finner alle kjente virus og bakterier
Genesig q16 baserer seg på real-time PCR og dette er en metodikk som brukes til å identifisere organismer basert på arvestoffet deres. Dette gjøres ved at man lager ett sett med «primere» som er helt spesifikke for arvestoffet til organismen man leter etter. Hvis man ikke har en metode tilgjengelig, så kan dette lages på tre uker. 
Hurtigtesteren er et supplement til de laboratoriebaserte maskinene. Fordelen med laboratoriene er at de tester flere prøver på en gang og at de gir sertifiserte svar.

Fordelen med hurtigtesteren er at den er liten og lett og kan tas med ut i felt. Bare du har tilgang til strøm, så kan du gjøre avanserte analyser av arvestoff.

Gir større kompetanse
– Alle kjente bakterier og virus kan finnes med PCR-analysen, gjentar Kileng. – For slakterier og videreforedlingsanlegg er det humanpatogener som for eksempel listeria og ecoli som er viktigst å ha kontroll med. Den store fordelen med maskinen er at man kan ta prøver på rutinebasis. Dermed har man løpende kontroll med utviklinga i anlegget, forklarer Kileng.

For oppdretterne gir maskinen muligheten til å utvikle gode rutiner og ligge i forkant av utviklinga. Maskinen er med å øke selskapets interne kompetanse på veterinærsiden.
– Dette er et kraftig  og godt verktøy, og så er det opp til veterinærene og produksjonslederne å finne anvendelser for det. Vår oppgave blir å skaffe til veie primerne de trenger for å gjøre jobben, sier han.