Mandag 27. mai ble en viktig merkedag i utviklingen av ScaleAQs Subsea-system. For første gang ble det satt inn fisk i noten, og noten ble senket.
Overvåkningskameraene i merden bekrefter at fisken har tilpasset seg sitt nye miljø på en utmerket måte, finner veien til luftkuppelen og viser god appetitt.
– Å nå denne milepælen i Subsea-prosjektet er en fantastisk prestasjon, og det er resultatet av et enormt lagarbeid og den brede tverrfaglige ekspertisen ScaleAQ innehar, sier Terje Aasland, Senior Project Manager hos ScaleAQ, i en pressemelding.
Analyser
Historien med Subsea startet tilbake i 2015 for ScaleAQ i forbindelse med utlysning av utviklingstillatelser. Løsningene som i dag er satt i drift er med mange likhetstrekk fra løsningen som ble presentert den gangen. Siden den tid har selskapet utført grundige analyser, testing i marintanken, testing i sjø uten fisk, og til slutt testing med fisk.
De fleste av komponentene i subseasystemet er eksisterende ScaleAQ-produkter som har vært utviklet og testet over lang tid, noe som gir ekstra trygghet til systemet.
Leverandørbedriften ønsker ikke å opplyse hvem oppdrettskunden er, utover at kundens tilbakemeldinger er svært positive, og de har stor tro på løsningen. Dette reflekteres i deres beslutning om å øke antall fisk i det nedsenkede anlegget sammenlignet med andre merder, med nesten 200.000 fisk satt inn.
Les også: – Vi tror at «dynamisk dypdrift» vil bli en såkalt «killer app» i lakseoppdrett
Felles læring
– Vi forplikter oss til å arbeide tett med kunden gjennom hele prosessen og videre etter oppstart, for å sikre en positiv opplevelse og fremme felles læring i drift, sier Aasland.
Dypvannsdrift er en kompleks driftsform som fortsatt er under stor utvikling. ScaleAQ har posisjonert seg som en totalleverandør av teknologi, utstyr og tjenester som ivaretar et helhetlig konsept for dypvannsdrift.
ScaleAQ har et betydelig og økende antall enheter på vei ut i markedet.