Vi har kanskje hørt Per Sandberg si det på samme måte før, som han ifølge Stavanger Aftenbland sa det i går:
– Ikke en eneste gang har vi målt verdier over grensen. Det som er farlig, er å ikke spise fisk.
Eller en landbruksminister som er svært stolt over hva vi har fått til i landbruket:
– Vi bruker en femtedel av mengden antibiotika de bruker i Tyskland, sa landbruksministeren.
Mindre fett, sukker og salt
Essensen i den nye planen er at man må få ut bedre informasjon til folket, i tillegg til at matvarebransjen må jobbe for å produsere flere sunne matnyheter.
Vi får også i oss for mye sukker, metta fett og salt.
Blant tiltakene er det at skolene skal sette av 20 minutter slik at elevene skal få tid nok til å få spist opp maten sin. SFO skal også få én million kroner til å sette i gang et pilotprosjekt hvor barna skal være matagenter, lære mer om sunne matvalg og dermed påvirke de voksnes matvalg.
Fire gode venner?
Så da var de endelig enige. Eller?
Like etter landbruksministeren hadde lovprist den norske antibiotikabruken kom klima- og miljøministeren med følgende kraftsalve:
– Matsvinn må ned, og bruk av giftstoff må ned, ikke minst bruken av plast. Hvis du er storspiser av sjømat får du i deg 11.000 mikroplastbiter i året, viser en belgisk rapport. Hvis du finner fleecejakka di i i laksefileten, er det dårlig reklame for norsk laks. Heller ikke gummikuler fra bildekk i reker, sa han, og fortsatte:
– Kjøtt fra storfe og sau gir store klimagassutslipp. Skal vi redusere utslippene fra jordbruket, er det en god ting å endre kostholdet. Hvis vi spiser et måltid mindre med kjøtt i uka, vil vi redusere klimautslippene med fem prosent.
Så kanskje ikke enige, tross alt. Men de har i alle fall kommet opp med en felles plan for å få barna til å spise sunnere.