Kombinasjonen av høye slaktevolumer og redusert fôring spiser av fiskebeholdningen.
I midten av august gikk lakseanalytiker Tore A. Tønseth i Sparebank1 Markets ut med hard kritikk av Fiskeridirektoratets biomassestatistikk. Tønseth viste til at direktoratets biomasseoversikt, som viste at laksebiomassen ved utgangen av juli var to prosent under nivået 12 måneder før, var en «upålitelig kilde».
Årsaken til denne karakteristikken var at Kontali Analyses biomassebeholdning på samme tidspunkt var beregnet til fire prosent over fjorårsnivået – og dermed hele seks prosentpoeng over Fiskeridirekoratets.
Tønseth stolte åpenbart mer på kristiansundselskapet Kontalis estimater.
Direkte fra oppdretter
Fiskeridirektoratet avviste kritikken.
– Vi får produksjonstall fra alle lokaliteter i Norge direkte fra oppdretter, påpekte seniorrådgiver med ansvar for biomasse i Fiskeridirektoratet, Erik Vikingstad, overfor iLaks.
Nå viser også Sjømat Norges dagsferske biomassestatistikk en fiskebeholdning som langt på vei bekrefter Fiskeridirektoratets tall.
Tunge uttak
Ifølge denne hadde norske lakseoppdrettere 634.000 tonn laks i sjøen ved utgangen av juli. Det er en prosent mindre enn på samme tid i 2017.
Årsaken til det bratte biomassefallet er tunge uttak og lav fôring. Eksportvolumene i juli var 20 prosent over juli i fjor, mens fôringen var fire prosent lavere enn samme måned i 2017, fremgår det av Sjømat Norge/Akvafakta sin rapport som ble kjent mandag ettermiddag.
Høyt slaktevolum
De høye slaktevolumene har fortsatt inn i august.
I ukene 31, 32 og 33 er det nemlig eksportert 73.417 tonn laks (omregnet til rund vekt) fra Norge. Det er ni prosent mer enn tilsvarende tre uker i fjor, viser eksportstatistikk fra Norges Sjømatråd.
Hvorvidt fôrsalget fortsetter å falle relativt til fjoråret, og dermed forsterke biomassereduksjonen, er foreløpig ikke kjent.
Vesentlige deler av Norges nåværende laksebiomasse (i tonn) vil bli slaktet ut i løpet av høsten og vinteren. Redusert biomasse, kombinert med fortsatt etterspørselsvekst, kan gi et fundament for økte laksepriser.