Nå faller eksporten av laks

Nyheter
0

Koronatrøbbel på slakterier, dalende fôrsalg og negativ biomasse-utvikling. Nå begynner eksportvolumene for laks også å dale.

Det har vært en januar-måned preget av lavere aktivitet enn ellers. I de tre første månedene av 2022 har Norge eksportert 78.230 tonn laks (omregnet til rund vekt). Dette er en reduksjon fra samme tidspunkt i fjor. Da var eksportvolumet 78.720 tonn, viser dagsfersk eksportstatistikk fra Norges sjømatråd.

Det er særlig landets største laksekjøper, Polen, som kutter ned på importen. Mens polakkene per uke tre i 2021 hadde handlet inn 10.517 tonn fersk laks, har de i år nøyd seg med 6.076 tonn. Fallet er på hele 42 prosent.

Mindre fisk
I forrige uke kunne iLaks rapportere at den stående laksebiomassen i Norge ved utgangen av desember 2021 var 868.693 tonn, ned fra 897.687 tonn samme måned året før, tilsvarende en nedgang på 3,2 prosent. Dette fremgår av tall fra Fiskeridirektoratet.

Redusert biomasse, altså varelageret av fisk i sjøen, betyr at det kan bli mindre fisk å slakte på – og selge – i månedene som kommer.

Eksporten går via Lerøy for SinkabergHansen. FOTO: Tom Lysø/SinkabergHansen

Januar er tradisjonelt sett lavsesong for slakt av laks, etter høysesongen like før jul. I år har aktiviteten blitt redusert ved en rekke slakterier, herunder Mowi Herøy, Lerøy Aurora og SalMar InnovaMar, grunnet høyt fravær blant de ansatte grunnet Covid-19.

Les også: Smitteutbrudd ved Lerøy Aurora: – Foreløpig holder vi hjulene i gang

Økt pris
Etterspørselen etter laks er det imidlertid ingenting i veien med.

Og i et hvert marked preget av økt etterspørsel og redusert tilbud, vil normalt sett den underliggende prisen øke.

Gjennomsnittlig eksportpris for fersk laks (levert den norske grense) så langt i 2022 er 70,68 kroner. Til sammenligning var snittprisen på samme tid i 2021 beskjedne 48,92 kroner per kilo, viser tallmateriale fra Norges sjømatråd.

Laksebørsen Fish Pools såkalte forward-kurve signaliserer en snittpris på 64,50 kroner for året som helhet. Forward-prisen går normalt i tandem med kontraktsprisene for laks.

Laks som blir prosessert på Morpols fabrikk i Ustka, Polen. FOTO: Ole Alexander Saue.