– Nå er hele landet blitt prikkete med ILA. Det trives jeg ikke så godt med

Nyheter
1762

Brit Hjeltnes, fagansvarlig for fiskehelse i Veterinærinstituttet, er ikke fornøyd med at antall tilfeller av infeksiøs lakseanemi (ILA) styrer mot samme nivå som i 2017.

I 2017 var antall tilfeller av ILA 14 – i år er det hittil kommet elleve tilfeller. Men i 2018 har det dukket opp «nye» problemområder for ILA, ifølge Hjeltnes.

– Nå er hele landet blitt prikkete med ILA. Det trives jeg ikke så godt med, sa Hjeltnes under årets Produktivitetskonferanse i Kristiansund da hun presenterte sitt Fiskehelsebarometer, og viste til at tilfeller av ILA var spredt utover hele landet.

ILLUSTRASJON: Veterinærinstituttet

Lite forbedring
Hjeltnes ga små drypp fra den kommende Fiskehelserapporten fra Veterinærinstituttet, som er en årlig status og risikovurdering for fiskehelsesituasjonen i Norge.

Hun sa det var lite forbedring å spore fra 2017 til 2018.

– Da tallene kom for 2017 var jeg skuffet. Jeg håpet det skulle bli bedre, men det ser ikke ut som den store forbedringen i 2018.

Trakk fram «ukjent» virussykdom
Hun tok selvfølgelig opp den store snakkisen – nemlig lakselusa. Hun pekte på at lakselusbehandling er en velferdsutfording, og en økonomisk utfordring.

– Lusa den lusa. Den er nå der, og nå vi må slite med, og jobbe med i tiden fremover, sa hun.

Hun løftet også fram hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB), som er en smittsom virussykdom.

– Den tar ikke livet av så mye fisk, men den har betydning, fordi fisken blir svekket.

Om amøbegjellesykdom (AGD) sa hun:

– Den kom fra det store intet for en del år tilbake. Det var en ille situasjon. Heldigvis har den holdt seg rolig i år. Det var en fantastisk sommer lenge, men veldig tørt. Regnet kom i august og varte, gudskjelov for det.

Hun la til at gjellehelse er et ikke et økende problem, men et stort problem.

– Jeg er ikke fornøyd
Avslutningsvis stilte hun seg selv spørsmålet: Har fisken det bra?

– Tja, det kommer an på hvor den er. Det er store regionale forskjeller på svinn og total dødelighet. PD styrer mot samme nivå som i 2015 og 2016, og ILA altså som 2017. Jeg er ikke fornøyd med det, sa hun, og sa man måtte finne ut hva som var driverne bak dette.