Nå er denne avlusingsenheten klar for å plasseres i merd: – Må ses på som mitt livsverk som oppfinner

Nyheter
2265

Henry Helgheim (58) er klar for å ta sin oppfinnelse Licetube et steg videre.

Det siste halvåret har en mindre versjon av Licetube stått på akvariet i Bergen, hvor første fase av utviklingen er gjennomført. Oppfinnelsen som Helgheim omtaler som en «mekanisk leppefisk», innebærer at laks blir lokket inn i et kammer ved hjelp av spesiallys og motstrøm. Inni kammeret går en og en fisk gjennom en prosess der lusen blir plukket bort ved hjelp av sugepropper.

Helgheim har tidligere oppfunnet snegleslukeren som renser hagen for brunsnegl, men dette mener han er mye større.

– Får jeg dette til, så må det ses på som mitt livsverk som oppfinner. Snegleslukeren var en grei oppfinnelse, men dette er en helt annen liga og vil få mye større konsekvenser om jeg får det til, sier han.

Lerøy bidrar
I 2017 fortalte Helgheim til iLaks at han jaktet kapital for oppfinnelsen gjennom selskapet CLT Solutions. Til Bergens Tidende sier han at han har fått støtte fra blant andre Lerøy og Innovasjon Norge. Nå skal en større versjon plasseres i en merd hos Lerøy, som ifølge Bergensavisen har fortrinnsrett.

– Varianten som har vært i bruk på Akvariet har fungert etter intensjonen. Neste steg er å bygge en Licetube med en diameter på 2,5 meter og en lengde på seks-sju meter. Den skal plasseres ut i merd, sier Helgheim.

– Ser veldig lovende ut
Innen den tid skal maskinen gjennom en forskningsstasjon for å sjekke at fiskevelferden er ivaretatt.

Mandag demonstrerte han oppfinnelsen for fiskeriminister Per Sandberg.

– Her gjenstår mye arbeid før man eventuelt kan sprette sjampagnen, men så langt ser dette veldig lovende ut, sier Sandberg.