Nå blir minstelønn i fiskeindustrien lovfestet

Nyheter
530

– De som har betalt under dette, må heve lønnen til de ansatte. Hvis ikke er det et brudd på norsk lov, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til Sysla.no.

Det er første gang at NNN har fått allmenngjort en tariffavtale. Allmenngjøring vil si at hele eller deler av tariffavtalen får status som lov og gjelder også i bedrifter uten tariffavtale.

Vedtaket ble gjort på torsdag og gjelder fra 1. februar.

– Vi har skaffet tilstrekkelig dokumentasjon på lønnsvilkår i fiskeindustrien til å slå fast at det er nødvendig av hensyn til bransjen å allmenngjøre tariffavtalen. Dette er et enstemmig vedtak hvor både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden er enig i at det er nødvendig for bransjen, sier han.

– Må sette opp lønnen

En av bedriftene som vil merke konsekvensene av vedtaket, er Sekkingstad på Sotra.

I fjor ble produksjonen av fiskeriprodukter outsourcet til det polske selskapet Norse Production, som har overtatt produksjonsbygget til Sekkingstad.

Her har de norske ansatte norsk tarifflønn, mens de utenlandske ansatte får rundt 100 kroner timen. Dette kan de ikke fortsette med, ifølge forbundslederen i NNN.

– De blir rammet av dette, og må sette opp lønnen, sier Pedersen.

– Vil koste oss mer

Administrerende direktør Bård Sekkingstad i Sekkingstad AS sier han foreløpig ikke har oversikt over hva som er vedtatt. Protokollen fra Tariffnemnda er ennå ikke offentliggjort.

– Vi vet ikke helt hvilke konsekvenser dette får. Vi har et polsk selskap som leverer til oss, og dette vil påføre dem økte lønnskostnader. Jeg regner med det vil koste oss mer, sier han til Sysla.

– Vil det være mulig å heve lønnen og drive videre som i dag?

– Jeg vet oppriktig talt ikke. Jeg vet ikke hvordan det vil gå med det polske selskapet.

– Dumt

Han har tidligere sagt at det har vært avgjørende å kunne betale lavere lønn til utenlandske ansatte for å beholde produksjonen i Norge.

– For oss har dette vært en god løsning. Skulle vi fortsatt produksjonen basert på kun norske lønninger er jeg redd vi, som mange andre bedrifter, måtte ha lagt ned produksjonen i Norge, sa han til Sysla i november.

Han er kritisk til at det nå blir lovfestet minstelønn i bransjen.

– Vi mener dette er veldig dumt for norsk fiskeforedling. Hovedkonkurrenten vår Polen har en syvendedel av lønnskostnaden til Norge. Det bør være enkelt å forstå at det er vanskelig å konkurrere med dem, sier Sekkingstad.

– En gledens dag

Jan-Egil Pedersen frykter ikke at vedtaket kan vil føre til at flere fiskeforedlingsbedrifter flytter ut av landet.

– Hvis ikke en bedrift kan drive med vanlige norske arbeids- og lønnsvilkår, kan de bare flytte. De ødelegger konkurrenseevnen til bedrifter som vil drive på en seriøs måte, sier han.

Han tror Arbeidstilsynet nå vil gjennomføre hyppige kontroller for å se at det nye vedtaket blir fulgt opp.

– Dette er en gledens dag for norsk fiskerinæring, sier han.