Mystisk funn av rømt oppdrettslaks

Nyheter
716

Fiskeridirektoratet på sin side er 99,9 prosent sikre på at fisken stammer fra en rømming i januar/februar, men Havforskningsinstituttet er usikre på om dette kan være korrekt. Dette var en rømming på 10.000 fisk sør for Bodø.

I en epost skriver regionkontoret i Nordland:

-Det er fanget i underkant av 100 fisk som til å begynne med var veldig feit og med lite rødfarge i kjøttet. Fisken ble i begynnelsen ansett for ikke egnet til matfisk på grunn av at kjøttet spaltet seg og nærmest gikk i oppløsning. Samme type fisk ble fanget jevnt og trutt natre med den observasjonen at fisken endret seg til å få en rødere kjøttfarge, samtidig som at feitheten ble mer g mer borte. De siste fiskene som er fanget karakteriseres som slank, fast i fisken og med ok farge.

Fiskeridirektoratets folk synes det er merkelig at fisken har svømt forbi alle fjordene sør for Bodø og havnet opp i en fjord nordøst for Bodø. Fisken må på sin ferd ha passert mye fiskeredskaper.

 

Havforsker Ove Skilbrei sier til iLaks at han nok ikke kan gi en god forklaring på det hendelsesforløpet som Fiskeridirektoratet i Nordland beskriver.

-Opplysningene om rømmingssted, fangststed og fiskens beskaffenhet gjør det vanskelig å trekke noen entydige konklusjoner. Det vi imidlertid vet om rømt oppdrettslaks, er at den akkumulerer seg i vassdragene. Det behøver nødvendigvis ikke å være den samme laksen som rømte i januar/februar som gjenfanges denne høsten. Det kan være laks fra flere rømminger, sier Skilbrei til iLaks. Han peker særlig på at beskrivelsene av fiskens «kondisjon» styrker en slik teori.

På den annen side kan det være slik at laks som rømte i vinter, kan ha vært ute i sjøen i vinter og trukket til land når den ble gytemoden, men Skilbrei peker på at det er uvanlig at så store mengder rømt oppdrettslaks skulle komme tilbake til en elv og ikke bli funnet i andre vassdrag.

-Det er ikke vanlig atferd av oppdrettslaksen som beskrives i dette tilfellet, mener Skilbrei.