Det var som kaninoppdretter Jim Roger Nordly begynte sin karriere innen dyrehelse. Med sin yngre søster som ubetalt assistent fikk han tidlig et forhold til dyreproduksjon og omløpshastighet.
Apotek
Seriegründeren fra Leknes har deretter hatt det tyngste fokus på fisk og fiskehelse, med en hel portefølje av selskaper. Det kanskje mest kjente, Europharma, er oppdrettsnæringens apotek, han kontrollerer flere fiskehelseselskaper og har gått fra å være landets fjerde til femte største fôrprodusent etter at Marine Harvest bygget sin første fôrfabrikk.
– Det høres bedre ut enn å være den minste fôrprodusenten, flirer Nordly.
Han er klar på at norsk oppdrettsnæring har mye å hente på å styrke produktiviteten. Rognprodusentene og avlsarbeidet lover 12 prosent styrket tilvekst årlig. Men omløpshastigheten de siste ti årene har slett ikke speilet dette. Den har lagt på stedet hvil.
Høyt svinn
Det er flere årsaker til dette. En må ha smolt av riktig kvalitet på riktig tidspunkt for å treffe smoltvinduet. Men Nordly er også klar på at det er alt for høyt svinn i næringen.
– 37,5 prosent av fisken dør på grunn av håndtering. Håndtering i dag er avlusning, sier han. – Så vi taper 8-10 millioner fisk årlig på avlusning – i en tro på at vi med det kan redde 120.000 villaks.
Nordly mener det er for mye fokus på sykdom som forklaring på dette svinnet.
– Hvis jeg tar en fisk og hopper på den, vil det i løpet av to dager starte et arbeid for å avdekke hvilken sykdom den døde av, sier han og legger til at 23,5 prosent av fisken dør på grunn av sykdom.
Vekst
Etter å ha lyttet til FrPs første fiskeriminister, Per Sandberg, på Sjømatdagene i går, er Nordly ikke optimist med tanke på produksjonsvekst for oppdrettslaks.
– Jeg tror at å få noen stor vekst i oppdrettsnæringen i årene fremover – det er forferdelig vanskelig. Det er kort og godt ikke politisk støtte for det, sier Nordly. – Men ved å øke omløpshastigheten på de konsesjonene vi har idag når vi 2050-visjonen til SINTEF, mener han.