Multinasjonalt private equity-fond tar kontroll og sikrer finansiering av landbasert oppdrettsanlegg på Nesna

Nyheter
0

Arctic Seafarm kunngjør i dag planer om å bygge et landbasert oppdrettsanlegg i  samarbeid med Kvarøy Fiskeoppdrett og deres nye majoritetseier, EMK Capital. 

Arctic Seafarm har sikret finansiering for den første fasen av det landbaserte oppdrettsanlegget på Helgeland. Anlegget er strategisk plassert ved Langsetvågen i Nesna kommune, med umiddelbar nærhet til sjøen og godt etablert infrastruktur. Konsesjonen på 15.000 tonn MTB (Maksimal Tillatt Biomasse) kan produsere opptil 25.000 tonn laks. I den første fasen planlegger selskapet å produsere 10.000 tonn laks (8.000 tonn sløyd) og sysselsette rundt 40 ansatte. Når anlegget er fullt utbygget, vil det gi arbeid til rundt 100 personer på Nesna.

Arctic Seafarm vil produsere fisk på land ved bruk av et  hybrid gjennomstrømningssystem, som vil bli drevet av solenergi, vannkraft og resirkulert energi fra produksjonsprosessen. Det forventes å være fullt operativt i 2027. Den første smolt skal settes ut i 2026, fremgår det av en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Første byggetrinn har en prislapp på 2,7 milliarder kroner.

Strategisk samarbeid
Arctic Seafarm ble grunnlagt med mål om å drive lakseoppdrett på en mer bærekraftig måte enn tradisjonelt oppdrett gjør i dag. Dette gjelder både fiskevelferd og minimalt klima- og miljøavtrykk. Vi har et strategisk samarbeid med Kvarøy Fiskeoppdrett, en lokal oppdretter på Helgelandskysten. De er verdens mest sertifiserte  oppdrettsselskap, og sammen vil vi i første omgang levere 8.000 tonn laks årlig til det globale  markedet gjennom Arctic Seafarm, kommenterer Magnus Kibsgaard, CEO i Arctic Seafarm.

Her er tomten ved Nesna. Foto: Arctic Seafarm

Eyvi, Totalbetong og Johs. J. Sylteren,  er ansvarlige for å levere et nøkkelferdig anlegg. Disse har jobbet sammen med Arctic Seafarm i flere år i detaljplanleggingen. 

– Løsningene er svært energieffektive, de er designet med fiskevelferd i tankene, og vi legger også til rette for et godt arbeidsmiljø for dem som skal operere anlegget. Vi er stolte av resultatet og de fremragende løsningene vi har utviklet sammen med Totalbetong og Arctic Seafarm, sier Kjetil Isaksen, daglig leder i Eyvi. 

Johs. J. Sylteren er ansvarlig for alt grunnarbeid for å klargjøre tomten for bygging. Eyvi og Totalbetong leverer det hybride gjennomstrømningssystemet der vann pumpes fra sjøen for filtrering og desinfeksjon før det slippes inn i anlegget.  

– Vi har satt veldig høye standarder, både når det gjelder bærekraft og fiskehelse og -velferd. Eyvi og Totalbetong har levert på dette og mer. Grunnarbeidet er allerede i gang, og vi ser frem til å realisere  prosjektet, sier Magnus Kibsgaard.

Ny majoritetseier
Den siste brikken i puslespillet falt på plass da private equity-fondet EMK Capital ble majoritetseier i Arctic Seafarm. Kibsgaard er svært fornøyd med å ha EMK Capital om bord, som vil tilføre profesjonalitet og ekspertise til selskapet. 

– Jeg vil også fremheve Kvarøy Fiskeoppdrett. Siden de ble med i prosjektet, har de bidratt med sin kunnskap om lakseoppdrett, som strekker seg over 48 år og er en av nøklene til suksessen med dette  prosjektet. Jeg vil også takke Bjørn Pedersen, som tok initiativet og satte det hele i gang. Til slutt vil vi også takke kommunen, ledet av ordføreren og hennes administrasjon, som har vist stor støtte til prosjektet.

EMK Capital er et vekstorientert oppkjøpsfond med en eksepsjonell investeringshistorikk i europeiske og internasjonale mellomstore bedrifter. EMK har kontorer i Amsterdam, Frankfurt, London, Madrid, Milano, Mumbai, München, New York, Paris og Singapore.

Illustrasjon: Arctic Seafarm